-

60 godina Rock ‘n’ Rolla: Top 10 iz 1957. godine

rnr_60_godinaGodine 1957. filmofili su među svoje omiljene filmove mogli uvrstiti sada već klasike Throne Of Blood Akire Kurosawe, The Seventh Seal Ingmara Bergmana i The Bridge On The River Kwai Davida Leana. Iste godine svijet je napustio i jedan od najcjenjenijih glumaca – Humphrey Bogart. Predvodnik beat generacije Jack Kerouc 1957. objavio je roman On The Road, a kasnije će ga neki glazbeni velikani (Tom Waits, Bob Dylan, Jim Morrison) navoditi kao najdražeg pisca ili kao autora koji je utjecao na njih.

Dok je Elvis Presley i dalje harao glazbenim ljestvicama i pojavljivao se na filmskom platnu, 1957. godinu obilježio je još jedan važan događaj za rock glazbu: prvi put se sreo dvojac Lennon – McCartney, a sve u vezi s njima je povijest… U rock ‘n’ roll glazbi i dalje se osjećaju utjecaji bluesa, countryja, boogie-woogieja, no zvuk se lagano oblikuje u ono po čemu će ubrzo postati prepoznatljiv.

10. Rock And Roll Music – Chuck Berry

Chuck Berry bira rock ‘n’ roll i poziva na ples u pjesmi koja je ušla u povijest ove vrste glazbe i koju su mnogi obradili (između ostalih i The Beatles i The Beach Boys). Zanimljiva kombinacija posebnog gitarističkog stila Chucka Berryja i klavijatura Lafayetta Leakea poslala je ovu pjesmu i u Rock and Roll Hall of Fame među 500 najboljih pjesama svih vremena.

9. Peggy Sue – Buddy Holly

Jedna od onih pjesama iza čijeg se naslova krije stvarna osoba – Peggy Sue Gerron, djevojka bubnjara Jerryja Allisona iz Hollyjevih Cricketsa. Prema nekim izvorima, Buddy je, trčeći školskim hodnikom s gitarom i pojačalom u rukama, srušio Peggy Sue. Jureći dalje dobacio joj je kako kasni pa ju ne može podići, ali može joj reći da je zgodna. Jednostavnog teksta i zvuka, pjesma je itekako nadživjela ovog pionira rock ‘n’ rolla koji nas je tragično napustio samo dvije godine kasnije, 1959. u avionskoj nesreći.

8. Twenty Flight Rock – Eddie Cochran

Pjesma je 1956. izvedena u filmu The Girl Can’t Help, ali je kao singl objavljena 1957. godine. Twenty Flight Rock potiče na mrdanje apsolutno svakog dijela tijela, a u svojoj kratkoći i brzini pronalazi mjesto i za gitarski solo. Zanimljivo je da je u već spomenutom prvom susretu budućih Beatlesa McCartney Lennonu izveo upravo ovu pjesmu.

7. I’m Walkin’ – Fats Domino

Uz ovu pjesmu više se ne hoda isto. Zvuk je upotpunjen solom na saksofonu, a tekst govori o samcu koji čeka da mu se djevojka vrati. I’m Walkin’ se pojavila i u filmu The Blues Brothers iz 1980.

6. Keep A-Knockin’ – Little Richard

Postoji mnoštvo verzija ove pjesme koja je nastala još krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća, ali upravo ju je Little Richard učinio najpopularnijom. Jednostavan tekst koji se ponavlja uz energičan rock ‘n’ roll bili su dobitna kombinacija. Richard je ostavio veliki trag u povijesti rock ‘n’ rolla, no u jednoj fazi svog života, kada je postao evangelistički propovjednik, izjavio je kako je ta vrsta glazbe zlo i posvetio se gospelu. Sva sreća, promijenio je mišljenje te je i dalje stvarao popularnu glazbu.

5. At The Hop – Danny & The Juniors

At The Hop je jedna od mnogih pjesama koju je film American Graffiti iz 1973. iznova popularizirao. Doo-wop i r’n’r bend Danny & The Juniors nikada u svojoj dugoj karijeri nisu postigli uspjeh kakav su postigli ovim singlom s kraja pedesetih. Ostaje misterij kako članovi benda uz stihove “Well, you can rock it, you can roll it/You can slop and you can stroll it at the hop” i kaos u publici uspiju ostati tako mirni.

4. Jailhouse Rock – Elvis Presley

Lista r’n’r pjesama iz pedesetih godina bez Elvisa? Teško! Ovaj velikan je 1957. kupio imanje Graceland, snimio filmove Loving You i Jailhouse Rock te osvojio top-ljestvice s preko deset singlova, među kojima je i sjajna Jailhouse Rock. E, tako se pleše uz rock ‘n’ roll! “Let’s rock, everybody, let’s rock!”

3. Bye Bye Love – The Everly Brothers

Poznati duet koji čine Don i Phil Everly jedan su od najznačajnijih dueta u povijesti rocka. Već je njihov drugi singl Bye Bye Love, s naglašenim akustičnim gitarama, postao veliki hit koji je čak i Elvis Presley obradio.

2. Great Balls Of Fire – Jerry Lee Lewis

Tko zna, da Jerry Lee Lewis nije bio toliko sklon alkoholu, opijatima i skandalima u privatnom životu, možda bi se danas o njemu govorilo kao o Kralju rock ‘n’ rolla jer je svojim nastupima, sviranjem i pjevanjem doista mogao biti rame uz rame s Elvisom. Great Balls Of Fire prikazuje ga u najboljem svjetlu, sa specifičnim vokalom i načinom sviranja klavijatura.

1. Susie Q – Dale Hawkins

U svojoj skoro šezdeset godina dugoj karijeri Hawkins je ostao poznat upravo po swamp-rock klasiku Susie Q, ali s obzirom na brojne obrade (među kojima su one The Rolling Stonesa, Creedence Clearwater Revivala, Suzi Quatro, The Velvet Undergrounda pa i naših Glista za potrebe predstave Ljubav), mnogi ne znaju da je upravo Hawkinsova izvedba originalna. Ovakav klasik u kojemu se miješaju rockabilly i blues s naglašenim ritmom ne smije biti zaboravljen.