-

60 godina Rock ‘n’ Rolla: Top 10 iz 1956. godine

rnr_60_godinaGodina 1956. bi u muzičkom smislu mogla da se obeleži kao Elvisova godina, kada je Kralj rokenrola započeo svoj prodor ka zvezdama. Početak godine obeležio je njegov proboj i ulazak na američku top-listu, da bi kraj iste dočekao kao jedan od najpopularnijih muzičara u svetu. Tada je, po prvi i poslednji put, u Memfisu okupljen „Kvartet od milion dolara“, gitarska sesija kojoj su pored Elvisa prisustvovali Džoni Keš, Džeri Li Luis i Karl Perkins. Iste godine rođeni su i slavni muzičarni poput Pola Janga, Džonija Rotena i Kinga Dajmonda, a video kasete i hard-diskovi ugledali su svetlost dana.

10. James Brown & the Famous Flames – Please, Please, Please

Na listi „500 najboljih pesama svih vremena“ magazina „Rolling Stone“ debitansko čedo oca fanka i soula Džejmsa Baruna i Bobi Birdovog benda zauzelo je 142. poziciju. Pesma je dobila zeleno svetlo da bude izdata samo zato što je menadžer „King recordsa“ Sid Nejtan hteo da dokaže da ništa ne valja, a mi smo mu večno zahvalni na pogrešnoj proceni.

9. Johnny Burnette Trio – The Train Kept-A-Rollin

Pesmu koju je orignialno izbacio Tiny Bradshaw 1951. godine ovaj rokenrol trio je preradio pola decenije kasnije, dodavši joj pravi gitarski zvuk, kao i jednu od prvih namerno upotrebljenih distorzija do tad.

8. Fats Domino – Blueberry Hill

Pesma, izdata 1940. godine, 42 puta je obrađivana, od Led Zepellina i Beach Boysa do Eltona Džona, ali verzija rokenrol pijaniste Fatsa Domina verovatno je najupečatljivija. On joj je dao neki poseban šmek, koji ju je zadržao 11 nedelja na prvom mestu američke R&B top-liste, uz prodatih pet miliona primeraka za manje od godinu dana.

7. Five Satins – In The Still Of The Night

Ovo je pesma uz koju se osvajaju srca. Na već pomenutoj listi „500 najboljih pesama“ našla se na 90. poziciji. Svoju vanvremensku popularnost dokazala je i kao jedna od najpopularnijih pesama na jednoj od najprodavanijih muzičkih kompilacija svih vremena – saundtreku za kultni film „Prljavi ples“.

6. Gene Vincent & the Bluecaps – Be-Bop-A-Lula

Džin Vinsent i njegov bend bili su ozbiljni takmaci neprikosnovenom Elvisu u to vreme, a „Be-Bop-A-Lula“ to samo potvrđuje. Za manje od godinu dana singl je prodat u preko dva miliona primeraka, a našao se u vrhu svih američkih i britanskih top-lista. Zanimljivo je to što je prvi prvom izvođenju pesme bubnjar Diki Herl nekoliko puta vrisnuo u pozadini kako bi uverio porodicu da je prisustvovao snimanju.

5. Chuck Berry – Roll Over Beethoven

„Roll Over Bethoveen“ je jedna od najobrađivanijih pesama u istoriji muzike. Čak Beri je pesmu napisao kao bunt protiv svoje sestre, sa kojom se uvek svađao oko porodičnog klavira. Ona je htela da svira klasičnu, a on popularnu muziku. Pesma obiluje brojnim referencama koje se odnose na Betovena, Čajkovskog, ali i njegove kolege Luisa Džordana i Karla Perkinsa, jednu dečiju pesmicu i druge. Magazin „Rolling Stone“ opisao ju je kao „ultimativni poziv u rokenrol boj koji je definisao novu eru“ i stavio je na 97. mesto svoje već pomenute liste.

4. Johnny Cash & the Tennessee Two – I Walk The Line

„I Walk The Line“ je prva pesma Džonija Keša koja se na prvom mestu Bilbordove top-liste, na kojoj se zadržala fantastične 43 nedelje. Prodata je u dva miliona primeraka, a muzičku pratnju činila su mu dva brata mehaničara koje je upoznao kada se vratio iz vojske. Tek oženjeni Keš izjavio je kako je pesmu napisao kao zakletvu odanosti svojoj ženi i prvobitno je planirao da je snimi kao baladu.

3. Elvis Presley – Heartbreak Hotel

Dolazimo i do kralja. Elvis je toliko hitova imao te 1956 godine, da je teško napraviti top 10 njegovih pesama, a kamoli sve uglaviti među ostale. „Heartbreak Hotel“ je njegov debitantski hit, zasnovan na novinskom članku o usamljenom čoveku koji se ubio skočivši kroz hotelski prozor. Iako je je prvi put odsvirao krajem 1955, zvanično je izdata krajem januara sledeće godine. Elvis se njome probio u vrh svih top-lista u SAD, a pesma je na Bilbordovoj listi držala prvu poziciju sedam nedelja. Izveo ju je i na svom prvom gostovanju 3. aprila u emisiji Miltona Berla kada je izazvao pravu histeriju, mada ni približno toliku koliko svojim sledećim pojavljivanjem tamo.

2. Little Richard – Long Tall Sally

Stotine obrada, brojne refrence u popularnoj kulturi, silne nagrade, prva mesta na svim značajnijim top-listama, ubedljivo najprodavanija pesma u istoriji „Specialtiy Records“, sada dela „Concord Music Group“ i 56. pozicija na listi „Rolling Stone“ magazina, samo su neka od priznanja za pesmu Litl Ričarda prema kojoj je prvo bio skeptičan. Energično, brzo, vreme kao da ne postoji za ovu pesmu.

1. Elvis Presley – Hound Dog

„Ostavi gitaru, daj da te vide sine“, rekao je Milton Berl Elvisu 5. juna 1956, kada se ovaj vratio u njegovu emisiju. Elvis ga je poslušao, izašao na binu i uz pesmu počeo da njiše kukovima, kolenima i da se ’nekako čudno’ uvija. „Popularna muzika spustila se na dno“, „Nije pogodno za porodično gledanje“, „Vulgarno“, „Grozno“, „Elvis je pretnja za bezbednost SAD“, bile su neke od reakcija užasnute javnosti.

Nekoliko decenija kasnije, tu verziju pesme „Rolling Stone“ uvrstio je na 19. poziciju najboljih pesama svih vremena. Singl je prodat u 10 miliona kopija i postao je simbol rokenrol revolucije, a istovremeno je bio na prvoj poziciji američke pop, kantri i R&B top-liste. Njegova verzija iz 1956. uvrštena je u „Rokenrol kuću slavnih“ 1988. godine, kao jedna od pesama koje su zauvek promenile muziku.