-

60 godina Rock ‘n’ Rolla: Top 10 iz 1954. godine

rnr_60_godina1954. godina kao i veći deo 50ih zanimljiv je jer današnji pojam rokenrola tek dobija svoj oblik. U prvoj godini postoji u tragovima, a primećuju se samo njegovi elementi u drugim, njemu srodnim pravcima. Tačnije žanrovima koji su pomogli da ga oblikuju i izrode posebnu kulturu moderne civilizacije.

10. In The Still of The Night – Five Satins

Ne, nema ova pesma veze sa Whitesnake hitom iz 80ih. U pitanju je doo-wup/soul aranžman koji je uticao na mnoge rane rokenrol legende poput Ričija Valensa i Roja Orbisona.

9. Mambo Baby – Ruth Brown

Da pokažemo da ova lista nije seksistička i da rokenrol nije samo muški zanat, na listu potpuno opravdano stavljamo i kraljicu ritam i bluza – Rut Braun koja peva o Mambu.

8. Space Guitar – Johnny „Guitar“ Watson

Čuveni reverb efekat na gitari koji je obeležio surf rok bendove 1960ih godina je zapravo izmišljen 1954. godine i to od strane Džonija Votsona. Prva pesma koja je koristila ovaj efekat zove se „Space Guitar“ i možda je prvi rokenrol instrumental.

7. I Got A Woman – Ray Charles

Rej Čarls je legenda džez muzike, ali je itekako imao ritam i bluz pesama. Mnogim svojim pesama je doprineo razvoju rokenrola, a jedna od takvih je „I Got A Woman“.

6. I’m a Fool to Care – Les Paul and Mary Ford

Da rokenrol ima svoju nežnu stranu, pokazao je bračni par Les Pol i Meri Ford. Mio Merin glas prati topla gitarska melodija Lesa Pola, izumitelja prve električne gitare.

5. That’s All Right – Elvis Presley

Priča o rokenrolu nema smisla ako se na njoj ne nađe i njen Kralj. A ovde je počela i njegova karijera. Zanimljivo, „That’s All Right“ je njegov prvi zvanični singl i u pitanju je obrada bluz numere Artura Kradrupa u rokabiliju, jednom od prvih stilova rokenrola.

4. Sh-Boom – The Chords

50ih i 60ih godina u Americi je zamah uzimao podpravac ritma i bluza, takozvani doo-wop, koji se smatrao više pevačkim. Iz tog opusa bliska rok zvuku bila je „Sh-Boom“, i to u verziji The Chordsa… Ne može se poreći da je stil pevanja uticao i na samog Elvisa Prislija.

3. Shake, Rattle And Roll – Joe Turner

Ritam i bluz kao muzički žanr bio je jedan od najpopularnijih u to vreme. A jedan od klasika tog doba svakako je „Shake, Rattle And Roll“. Iako je obradom Bila Hejlija dobila na reputaciji, ipak zasluge ne treba uzimati samom „Big“ Džou Tarneru i njenom kompozitoru Džesiju Stounu.

2. Hoochie Coochie Man – Muddy Waters

Madi Voters se smatra ocem modernog čikago bluza, i iako se „Hoochie Coochie Man“ smatra bluz standardnom, njen ritam i gitara mogu se slobodno smatrati ranim rokenrolom. To mu dođe nekako i logično jer je rokenrol upravo proistekao iz bluza. Ako ništa drugo, svrstana je u Kuću slavnih rokenrola kao jedna od 500 pesama koje su oblikovale rok zvuk.

1. Rock Around The Clock – Bill Haley & His Comets

„Rock Around The Clock“ pored toga što je bila jedan od prvih rokenrol hitova, značaj ima i kao album jer je to postala prva rokenrol ploča u istoriji! Objavljena je godinu dana kasnije nakon premijere naslovne numere. Pesma je u originalnu napisana nekoliko godina ranije, ali je među hitove svrstala interpretacija Bila Hejlija i „Kometa“.