-

NaslovnaAutorski članci60 godina R'n'R-a60 godina Rock 'n' Rolla: 1954-2014

60 godina Rock ‘n’ Rolla: 1954-2014

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

rnr_60_godinaDisk džokej Alan Frid jedan je od prvih koji je nadolazeći muzički pravac sa elementima bluza, ritam-i-bluza i rokabilija okarakterisao kao Rock and Roll.

Iako je termin počeo da se koristi 1951. godine, a sam žanr počeo da se razvija kasnih 1940ih godina, tačna godina pokretanja rokenrola nije jasna. Jedna od godina koja se uzima značajnom je 1954. kada je prvi put Alan Frid za promociju svog šoua u Njujorku koristio u skraćenoj, danas opšteprihvaćenoj formi „Rock ‘n’ Roll“. Ujedno, možda još značajnije je da je iste godine svoj prvi zvanični singl izdao i sam „Kralj“ – Elvis Prisli. Ako se tako gleda, rokenrol u ovoj 2014. godini slavi 60. rođendan.

Kao rok magazin smatramo dužnim da i celu godinu posvetimo ovom velikom jubileju kroz seriju tematskih članaka. Prvi serijal predstavljaće najbolje rokenrol pesme u svakoj godini te nas do kraja godine očekuje ukupno 60 tekstova u kojima ćemo predstaviti neke od najvećih rokenrol pesama… ukupno 600 pesama učiniće ovu temu uzbudljivom. 60 tekstova približiće vam rokenrol, da ga zavolite još više, podsetite se nekih zaboravljenih hitova, možda otkrijete nove i upoznete se bolje sa samom istorijom najpopularnijeg muzičkog žanra na planeti.

Putovanje će početi 1954. godine u Americi, domovini žanra, od samog Elvisa i njegovog uspona ka tronu, kao i prvim pre-rokenrol hitovima. Vremeplovom podsetićemo se Džonija Keša, Roja Orbisona, Badija Holija, Džerija Lija Luisa i drugih. 60ih godina prelazimo preko „bare“ da oslušnemo Beatlese, Rolling Stonese, Cream, The Who, Animalse, kada postaje jasno već da je rokenrol pravac koji će ubrzo zaraziti svet. Pratićemo rađanje glam roka, surferske muzike, ali i pank roka u klubu CBGB koji je iznedrio Ramonese, Talking Heads, Peti Smit… 1980e godine donose novi talas muzike sa Duran Duran i Blondie, ali i post punk sa The Cure, U2, R.E.M. 1990ih u Sijetlu se formiraju prvi grandž bendovi i napokon u prvoj dekadi XXI veka svetom vlada „indi i alternativna“ muzika.

60 godina nije nimalo naivan jubilej. Kakve je sve promene pretrpeo rokenrol, koliko je pesama i bendova stvorio ne može se prebrojati, a najbitnije od svega je da još sija u punom sjaju.