-

NaslovnaAutorski članci50 godina albuma The Who - ''Who's Next''

50 godina albuma The Who – ”Who’s Next”


Svako rođen 1971. godine, a pogotovo 14. avgusta, može se ponosno pohvaliti kako je na dan njegovog rođendana svjetlo dana ugledao jedan od najvećih i najutjecajnijih albuma rock muzike ikad, album grupe The Who, ”Who’s Next”.

Album ”Who’s Next” svojim objavljivanjem napravio je potpunu revoluciju u rocku, i shvatanju rocka kao muzičke cjeline. Kroz skoro sve pjesme na albumu primjetna je upotreba sintisajzera, i raznih efekata što je do tada bilo prije svega neistraženo, a kosilo se i sa dotadašnjim ”pravilima” rocka u kojem se ne koriste nikakvi kompjuterski efekti. Sve pjesme, osim ”My Wife”, napisao je Pete Townshend.

The Who je i ranijih godina imao jako čudne muzičke puteve. Slušajući njihov prvi i peti (Who’s Next) album nikada ne bi pomislili da je riječ o istom bendu. Zbog takvih radikalnih promjena u zvuku često su bili kritikovani od strane svojih prvobitnih fanova. Kao svoj četvrti studijski album, pod nazivom ”Tommy”, urađen je ni manje ni više nego kao rock-opera koja traje ”samo” 75 minuta.

I album ”Who’s Next” trebao je konceptualno biti još jedna rock-opera koja bi bila nastavak prethodnog albuma (opere) ”Tommy”. Napušteni projekat iz kojeg je nastao ”Who’s Next”, nazvan je ”Lifehouse”, a samo njegovo propadanje dovelo je skoro do raspada benda o kojem je godinama kasnije govorio Roger Daltrey, pjevač benda.

Od cijele grupe, Townshend je najviše želio koristiti muziku kao komunikacijski uređaj te se želio raširiti u druge medije, uključujući film, kako bi se odmaknuo od tradicionalnog ciklusa album/turneja. To ga je navelo na snimanje rock opera od kojih jedna ipak nije zaživjela.

”Who’s Next” smatra se do danas najboljim albumom benda The Who, a neki ga smatraju i najboljim rock albumom ikad. Dobio je nagradu kao najbolji album 1971. godine. U “Enciklopediji popularne glazbe”, Colin Larkin je rekao da je ova ploča podigla standarde i za hard rock i za Who, čiji je “osjećaj dinamike ” bio naglašen kontrastom između njihovog moćnog sviranja i kontrapunkta koji je savršeno uklopljen između akustične gitare i efekata sintisajzera.

2007. godine album je uvršten u ”Grammy Hall of Fame” zbog “trajnog kvalitativnog ili historijskog značaja”, a godine 2003 magazin ”Rolling Stone” ga je stavio na 28. mjesto popisa ”500 najvećih albuma svih vremena”.

Album je doživio i 2 reizdanja. Prvo je ono iz 1995. godine na kojem je dodato par bonus pjesama, tri studijske i dvije ”live” izvedbe sa turneje 1971. godine. Drugo ”deluxe” izdanje objavljeno je 2003. godine i na njemu su se našle duže verzije originalnih pjesama sa albuma ”Who’s Next”, te par hitova iz različitih razdoblja grupe The Who.