-

30 godina ploče „Eric Clapton – Unplugged“

Eric Clapton UnpluggedTeško da biste mogli zamisliti da ćete odlaskom na snimanje MTV Unplugged epizode prisustvovati historijskom događaju. Upravo to se dogodilo sretnim fanovima koji su 16. januara 1992. godine došli da slušaju i gledaju kako Eric Clapton nastupa u studiju Bray u blizini Winsdora. Nakon emitiranja epizode u martu 1992, nastup je postao najgledaniji od svih do tada emitiranih. Zbog ogromne popularnosti, drugi dio sa pjesmama koje nisu bile u prvom programu je emitiran u junu. To je rezultiralo live albumom, koji je objavljen na današnji dan, 25. august, koji će postati najprodavaniji album u Claptonovoj karijeri.

Koncept MTV Unpluggeda je bio dovesti muzičare koji su poznati po „pojačanju“ i „isključiti“ ih iz pojačala, što je dovodilo do prerađenih i novih verzija pjesama, prilagođenih akustičnom performansu. Prije Claptona, MTV je uspješno ugostio Paula McCartneya, Dona Henleya, Stevie Ray Vaughana, The Allman Brothers Band, Stinga, ali Claptonova epizoda je ipak posebno zapamćena. Clapton je kombinirao pop pjesme zajedno sa tradicionalnim bluesom koji ga je inspirirao u mlađim danima, te premijerno odsvirao pet novih pjesama.

Eric je nastup otvorio sa instrumentalom „Signe“, sljedeća je bila obrada Bo Diddleya „Before You Accuse Me“, a zatim „Hey Hey“ od Big Bill Broonzya. Nakon toga su uslijedile tri nove pjesme koje je napisao u sjećanje sinu – „Tears In Heaven“, „Lonely Stranger“ i „Circus“ (koja nije prvobitno emitirana).

Publika je sa oduševljenjem primila nove pjesme koje je Clapton napisao prolazeći kroz tragični gubitak četvorogodišnjeg sina Connora, koji je poginuo padom kroz prozor 53. sprata zgrade. „Tears In Heaven“ je najviše dodirnula srca publike, te je nakon emitiranja Unplugged epizode odmah završila na drugoj poziciji Billboardove Hot 100 liste i zasigurno igrala značajnu ulogu u donošenju šest Grammy nagrada ploči „Unplugged“.

Sljedeća na redu bila je obrada pjesme “Nobody Knows You When You’re Down And Out” od Jimmy Coxa. Ova pjesma je bila na prvobitnom repertoaru mladog Claptona koji ju je svirao po pubovima sa 15 godina, te kasnije i u drugačijoj verziji sa bendom Derek and The Dominos. Zatim je uslijedila još jedna pjesma koju je Clapton snimio sa Derek and The Dominos, vjerovatno najpoznatija pjesma sa „Unplugged“ albuma – „Layla“. Nova, akustična verzija pjesme je Claptonu donijela Grammy nagradu za najbolju rock pjesmu, te je postala jednako uspješna, ako ne i uspješnija od originalne verzije.

Nakon nove verzije „Layle“, Clapton je odsvirao još jednu novu pjesmu, „My Father’s Eyes„, koja nije prvobitno emitirana, niti uključena na album, koja će se tek pronaći na reizdanju albuma 2013. godine. „Ova pjesma je veoma intimna. Nikad nisam upoznao svoga oca i shvatio sam da je najbliže tom upoznavanju i pogledu u njegove oči bilo kada sam pogledao u oči svoga sina, pa sam napisao pjesmu o tome“, rekao je Clapton.

Zatim su uslijedile „Running On Faith“, „Walking Blues“ i „Alberta“. Pjesma „Alberta“ je još jedna od pjesama koje su inspirirale mladog Claptona, pa je poželio da i tu sentimentalnu numeru odsvira. Nastup se privodio kraju sa pjesmama „San Francisco Bay Blues“ i  „Malted Milk“, ali Clapton je odlučio odsvirati neke pjesme opet jer nije bio zadovoljan prvim rezultatom. Tako je nakon ponovljene „My Father’s Eyes“ Clapton improvizirao „Rollin’ and Tumbling“ koju je zadnji put svirao sa bendom Cream. Uslijedile su još dvije improvizacije „Worried Life Blues“ (također tek objavljena na 2013. izdanju) i „Old Love“ koja je bila savršena pjesma za kraj.

Nakon nastupa, niko nije mogao ni zamisliti da će album postići ovoliki uspjeh, čak je i sam Clapton smatrao da album ne treba biti objavljen jer neće proći dobro kao što bi prošao studijski album sa novim pjesmama. Nakon malo promišljanja, album je izdat 25. augusta 1992. godine, te je osvojio najbolje ocjene od Claptonove cijele diskografije. Vratio je popularnost Ericu, te poslužio kao inspiracija još jednoj generaciji gitarista. Kasnije će dobiti Diamond Record nagradu (prodan u više od 10 miliona primjeraka u SAD-u), te 3 Grammy nagrade – za album godine, za najbolju rock pjesmu „Layla“ i najbolji vokalni rock performans u muškoj kategoriji.

Akustična gitara Martin 000-42 koju je Clapton svirao na „Unplugged“ ploči je prodana na aukciji 2004. godine, za vrtoglavih 800 hiljada dolara, što je bila rekordna cijena za do tada ijednu prodatu Martin gitaru.