-

15 godina albuma „Revelations“: Make it or break it?

Audioslave - Revelations

Rođenjem supergrupe Audioslave, početkom 21. veka, publika je mogla da uživa u novom i osvežavajućem zvuku koji je nastao spajanjem tri člana benda Rage Against The Machine – Toma Morella, Tima Commerforda i Brada Wilksa – i vokala Chrisa Cornella iz Soundgardena.

Moćan spoj groova koji dolazi od trojke iz RATMa i neprikosnovenog vokala na alternativnoj sceni dočekan je sa velikim oduševljenjem i prva dva albuma ovog benda donela su svežinu koja je trebala sceni u tom trenutku. U sumraku grungea koji je iznenadio mejnstrim došlo je vreme za nešto novo, nešto što će podići publiku iz stanja teskobe i podsetiti je na groove koji je kolao ranijih dekada.

Audioslave je uprkos specifičnom zvuku koji su svi od članova doneli u bend, ipak uspeo da razvije svoj identitet i odvoji se od matičnih bendova. Takođe, nikako se ne sme zaboraviti da je Audioslave prvi bend koji je održao koncert na otvorenom na tlu Kube. Moćni Morellovi rifovi začinjeni Cornellovim razarajućim vokalima su obeležili početak prve decenije dvadesetprvog veka.

Nakon dva izuzetno uspešna albuma, na red dolazi ozloglašeni „treći album“ koji je prekretnica u svakoj karijeri benda, takozvani „make it or break it“ album. Tada se rađa „Revelations„, album sonično drugačiji od prethodna dva albuma na kome se čuju uticaji fanka, R&Bja i roka sedamdesetih godina. Kritičari su spominjali veliku sličnost sa stilom Led Zeppelina kada su instrumenti u pitanju a vokalno, Cornell je naglasio da je najveći uticaj na njegove vokalne ekspresije dolazio iz motown ere. Album je poprilično komercijalnog karatera, produkcijski mekši i primamljiviji od prethodna dva. Međutim, što se tiče promotivnog dela, album je ostao u zapećku.

Do turneje nije došlo jer je bend bio u procesu gašenja. Iako su članovi poricali glasine koje su se pojavile i najavljivale mogući raspad sastava, to se na kraju i dogodilo izlaskom Cornella iz benda 2007. godine. Ovim događajem je bačena senka na ovaj album.

Pre samog snimanja albuma, Audioslave je ima dvadesetak pesama spremnih za studio od kojih su 12 ušle na finalnu verziju. Album je u svojoj bazi veoma sličan svojim prethodnicima, ali u sebi ima specijalnu aromu. Svakako bi doživeo veći komercijalni uspeh da su članovi ostali na okupu i da su ga momci „poveli“ na turneju. Čak i danas kada se pusti, deluje kao projekat koji je nastao nedavno. Ozbiljan groove, catchy melodije i besprekorna vokalna interpretacija Cornella. Povodom snjimanja albuma Morrelo je izjavio da je Cornell bio trezan i da je prestao da puši što je veoma primetno pri slušanju vokala koji su na visokom nivou na ovom albumu.

Pesme su nastajale tokom turneje kojom je promovisan prethodni album „Exile“, a neke od njih su i izvođene uživo da bi kasnije dobile svoj konačni oblik. To su „One And The Same“ „Sound of a Gun“ i „Wide Awake“ koja se bavi političkim temama i osvrće se na tadašnjeg predsednika Buša i katastrofu koji je naneo uragan Katrina. Teme pesama sa albuma „Revelations“ su ljubav, tragedije i uobičajene životne teme. Iako album nije turnejski promovisan, neke od pesama su se našle u oku javnosti u filmskim ostvarenjima. Naslovna numera „Revelations“ je upotrebljena za video igricu Madden NFL 2007 dok su se „Wide Awake“ i „Shape of Things to Come“ našle kao soundtrackovi u rimejku Miami Vice iz 2007. godine.

Uprkos dobrom prijemu i solidnim kritičkim ocenama, album je pao u senku predstojećeg raspada benda. Već početkom 2007. godine, Cornell napušta bend kako bi završio svoj projekat za soundtrack za novi film iz serijala o Jamesu Bondu i posvećuje se solo karijeri.
„Revelations“ je album koji je trebalo da predstavlja sledeću fazu razvoja Audioslavea, jer je za to i te kako bilo mesta i ostaje pitanje u kom pravcu bi muzički izraz otišao. Nažalost, misao i želje fanova za ponovnim okupljanjem su ostale samo to. Smrću Cornella 2017. godine su se zatvorile sve mogućnosti za to. Ono što nam ostaje je da nastavimo da slušamo „Revelations“ i uživamo.