Zagrebačka Močvara “tesna” za Future Islands

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

Grupa o kojoj se najviše priča ove godine gostovala je u Zagrebu. Sve je već poznato – pojavljivanje u emisiji kod Davida Lettermana za tili čas je promenio karijeru Future Islandsa. Od relativno nepoznatog benda, odjednom su velika svetla pozornice uprta u njih. Taj show obeležio je pevač Samuel T. Herring svojim energičnim i nesvakidašnjim nastupom. A baš takav nastup videli smo sinoć u Močvari.

Program je otvorila grupa Celebration, takođe iz Baltimora. Poveren zadatak da razmrdaju publiku uspešno su odradili, a pevačica Katrina Ford ostavila je najbolji utisak. Ipak, glavna odlika ovog nastupa jeste da se publika više gurala kako bi zauzela dobru poziciju za zvezde večeri, nego što je obraćala pažnju na binu.  Nakon njihovog 45-minutnog nastupa usledila je kratka pauza, a potom se na sceni pojavio bend Future Islands.

Močvara je bila mala da primi sve zainteresovane za ovaj koncert. Uzalud su bili apeli da se mesto događaja promeni. Ovako, klub je izgledao kao jedna velika sauna, a glavne karakteristike bile su ogromna gužva i nedostatak vazduha. U takvoj situaciji najbolje se snašao pevač Samuel T. Herring. Baltimorska pop senzacija, na bini dodatno pojačana bubnjarem Michaelom Lowryjem, od starta je krenula silovito. Već posle prve pesme bilo je jasno da nastup kod Lettermana ni u kom slučaju nije bilo foliranje. Frontmen, prosto, daje sve od sebe i ne štedi se ni jedne sekunde. “Back in the Tall Grass” publika oduševljeno pozdravlja, a to kao da daje pevaču dodatnu energiju.  Slede “A Dream of You And Me”, “Walking Through That Door”, “Balance”, a Herring ne odstupa od svog kursa. Košulja mu je skroz mokra, ali on ne pokazuje nikakve znake umora. I dalje skače nesmanjenom žestinom, izvodi svoj karakterističan ples po kome je poznat, snažno se udara u grudi, a publika sve to prati sa velikim oduševljenjem. Glasne ovacije su usledile tokom “Before the Bridge”, a uz “Doves” čitav klub je đuskao kao na velikom plesnom podijumu. Tempo je na trenutak spušten izvođenjem balade “Heart Grows Old”, a posebno emotivno bilo je tokom “A Song For Our Grandfathers”, kada je pevač bio gotovo na ivici suza. Posetioci nisu propustili da sve to nagrade ogromnim aplauzom.

Nakon toga, usledio je set pesama koji je dobrano razmrdao sve prisutne. “Light House”, čiji je refren pevač režao kao da je na bini Kreator a ne synth pop bend, a  zatim, dugo očekivana “Seasons” koja je publiku dovela do ekstaze. I da, performans Herringa je bio još luđi nego na debiju na nacionalnoj televiziji. Čak su i oni koji su bili u prvom redu imitirali pevača izvodeći njegov “šašavi” ples. Svakako jedan od najboljih momenata večeri. Potom je odsvirana  “Tin Man” , a izvođenje numere “Long Flight” bilo je obogaćeno uvijanjem od strane pevača a la Dave Gahan. Regularan deo koncerta završen je pesmom “Spirit”, kada se bend povlači sa bine i zahvaljuje svima koji su došli.

Međutim, publika ne želi da se tako brzo rastane sa bendom. Brojni povici urodili su plodom, tako da se grupa ubrzo vratila na bis. Povratak na scenu obeležili su pesmom “Inch of Dust” sa albuma “In Evening Air”. Sa te ploče izveli su i poslednju pesmu večeri “Vireo’s Eye” kad je nastalo kolektivno ludilo u Močvari. Naime, četvorci na sceni pridružili se još tridesetak momaka i devojaka, koji su skakali i igrali  sa svojim junacima i tako stvorili nezaboravne trenutke koje će još dugo prepričavati.

Ostaje žal što nisu svirali omiljenu “Fall From Grace” sa odličnog aktuelnog albuma “Singles”, koji se kod potpisnika ovih redova visoko kotira kad je reč o najboljim pločama objavljenih ove godine. Nadam se da će za to biti prilike u narednom periodu, kao i da će organizatiori porazmisliti o izboru veće sale, jer je Future Islands prerastao koncertne prostore ovakvog tipa.

Ostavite komentar: