brkovi

Yildiz Ibrahmova i Eagles of jazz na Nišvilu

Yildiz Ibrahimova_Eagles of JazzPo mnogima jedan od najboljih ženskih džez vokala današnjice Yildiz Ibrahimova nastupiće na predstojećem Nišville jazz festivalu zajedno sa big bendom Turskog ratnog vazduhoplovstva „Eeagles of Jazz“ prve večeri festivala, u četvrtak 13. avgusta.

Yildiz Ibrahimova je rođena u Bugarskoj, kao pripadnica turske manjine, a u Sofiji je na Državnoj muzičkoj akademiji diplomirala klasično opersko pevanje. Od 1993. godine živi u Turskoj, a u obe ove zemlje uživa status nacionalnog umetnika najvišeg ranga.

Yildiz Ibrahimova je jedna od retkih pevačica u svetskim razmerama koje se ne moraju opredeliti samo za jedan muzički pravac, već je osim u džezu, po kojem je i napoznatija, veoma aktivna i podjednako uspešna i u interpretacijama klasike, etno muzike – pogotovo sa šireg područja Balkana, moderne avantgarde (nedavno je objavila album sa kompozicijama Džona Kejdža) ali i u eksperimentima sa elektronskom i kompjuterskom muzikom.

Osim fantastičnih tehničkih mogućnosti, odnosno, raspona glasa od četiri oktave kojim pokriva glasovne opsege od tenora do koloraturnog soprana, i fenomenalne sposobnosti da glasom oponaša različite instrumente i zvuke prirode, Yildiz Ibrahimova poseduje i upečatljivu umetničku invenciju – zbog čega je često nazivaju ženskim Bobby McFerrinom.

Yildiz Ibrahimova će ovog puta na Nišvilu nastupiti zajedno sa big bendom Turskog ratnog vazduplohovstva „Eagles of Jazz“ (na Turskom Cazin Kartallari) koji vodi potpukovnik Murat Ozturk. Ovaj sastav je u formaciji simfonisjkog orkestra turskog vazduhoplovstva osnovan 1955. godine, a od 1961. godine od simfoničara se odvojila postava „Vazduhoplovni plesni i džez orkestar“, koji poslednjih decenija radi pod imenom „Eagles of Jazz“ i jedna je od najznačajnihih džez formacija u Turskoj. Osim u Turskoj, „Eagles of jazz“ su imali mnoštvo nastupa i na mnogim inostranim džez festivalima uspešno, a osim saradnje sa najznačajnijim turskim džez muzičarima, često praktikuju da kao soliste angažuju talentovane mlade muzičare.

Ostavite komentar: