VVhile, Mnjenje i There. u Nišu: Muzikom i zubima po ljudima

VVhile, foto: Ivan Dinić

Posle relativno pustog januara, kada u Nišu gotovo da nije bilo nikakvih svirki, Nišlije su prethodne veceri imale priliku da vide i čuju tri fantastična benda u klubu Feedback, gde su beogradski sastavi Mnjenje i VVhile završavali mini balkansku turneju, uz podršku lokalaca iz fantastičnog There.
Da li zato što je nedelja ili zbog nepoznatih bendova, niške publike bilo je nedovoljno ali oni malobrojni prisustvovali su događaju koji se jednostavno nije smeo propustiti.

There.

Koncert otvara There. , niški post-rock sastav, koji sa svakom svirkom i svakim nastupom sve tačnije zvuči. Ujedno, oni su bili pravi šlagvort za ono što sledi. Odsvirali su nekoliko pesama sa prvog albuma „Chasing the basics“ uključujući i singl „Sleep!Dream!“ za koji su pre par meseci promovisali spot. Ogromna energija i snažan zvuk krase njihovu svirku bilo da sviraju samostalno ili kao predgrupa. Ovog puta je bilo tek nekoliko pesama, gde sve kulminira pesmom „Overdose“, a zatim prepuštaju binu gostima.

Mnjenje

Sledeći nastupaju Mnjenje, bend iz Beograda koji već prvim tonovima pokazuju da snage neće manjkati, već naprotiv, da je „Feedback“ premali za njihovu energiju. Pevač se penje na binu a gitarista silazi među publiku i nastaje haos tonova, urlanja, i nezadrživog besa koji kulja na sve strane. Njihov album „Zubima po ljudima“ od prve do poslednje pesme podseća na film „Falling down“ sa Majklom Daglasom u glavnoj ulozi, gde junaku biva dosta svega i kreće u svoj pohod protiv nepravde i neumoljive kolotečine svakodnevnog života. „Zubima po ljudima“ je izdat na kaseti, klasično, a jeftino rešenje, dok svaka kaseta ima jedinstvenu ilustraciju iznutra, rađenu kao polaroid fotografije. Nastup završavaju pesmom „Daj bog“ koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i prava je sreća da je bilo manje ljudi, poznajući nišku publiku, bilo bi mrtvih i ranjenih koliko ova pesma sile nosi.

VVhile

Sledeći na binu se penje Dušan, bubnjar benda Mnjenje i najavljuje VVhile jednostavnim rečima da je ovo najbolji bend na Balkanu, i da njih dvojica, Andrija i Stevan, iako sviraju kao dvojac, zvuče kao pet ili šest ljudi. I to bi bio najbolji opis ovog benda, kulminacija celog koncerta sažeta u jednoj gitari i setu bubnjeva. Njih bi bilo previše lako svrstati u neki Shoegaze žanr, ali se kroz njih provlače najrazličitiji pravci, od najmekših balada pa sve do nesnosne buke i agresije, što je malobrojnu publiku bacalo u trans. Ovo je definitivno nesvakidašnji bend, sa jedinstvenim nastupom i zvukom, i koji svakako vredi slušati kada god imate priliku da vidite njihov koncert. Svakako jedan od najinteresantnijih i najkreativnijih sastava koji se desio na ovim prostorima u poslednjih nekoliko godina.

Ovo je jedan od onih koncerata, koji vas čini radosnim zato što ste izašli iz kuće u nedelju uveče, čuli nešto novo i doživeli navalu emocija koju njihova muzika izaziva, a poruka za ostale, koji su ovo propustili, kao što VVhile u pesmi „New gaze“ kažu, „We´re so terribly sorry for your loss“.

 

Ostavite komentar: