Vreme ne postoji uz Ti

Grupa Ti

Ti; Foto: Stefan Savić

Sinoć su u prostoru novootvorenog KC Utopija u Novom Sadu prvi put u ovoj godini nastupili Ti i Dojo. Ova već, moglo bi se reći, uigrana trojka nakon uzbudljive koncertne 2014. godine, tokom koje su zajedno odsvirali brojne svirke, priredila je još jedan nesvakidašnji koncert.

Dojo

Dojo

Svirka je započela nešto oko pola 11, a na scenu je prvo stupila novosadska kantautorica Dunja Dačić, ljubiteljima alternativne muzike poznatija kao Dojo. Ona je pažnju na sebe skrenula još tokom 2013. godine i od tad njena karijera ide uzlaznom putanjom, izdaje svoj prvi EP „Endings“, a svoju muziku imala je priliku da predstavi širom zemlje i regiona. No, sinoć je koncert započela upravo naslovnom numerom sa njenog prvog izdanja u dupke punom  klubu. Njena muzika je minimalistična, mistična, sa notama dalekog istoka, a interesantno je to kako dolazi do suprotstavljanja ovih prijatnih melodija i lagane napetosti u glasu. Čitav koncert bio je propraćen video projekcijama različitih pejzaža i prirode što je muzici dalo neku novu dimenziju. Nakon desetak odsviranih pesama, koncert je završen, a stiče se utisak da je za natupe uživo ipak potrebnije ispoljiti malo više energije i emocija, kako bi se i pažnja publike duže zadržala.

Grupa Ti

Nije potrebno puno govoriti o tome kakav je bend Ti, jer su svima već dobro poznati. Ilija Duni i Trajče Nikolovski su odmah nakon Dojo, bez ikakve pauze, istupili i započeli svirku pesmom „Ja tebe nemam“, nakon čega su se nizale pesme sa njihovog prvog albuma „Vidimo se!“.

Činjenica je da nastupi beogradskih muzičara nisu česta pojava u Novom Sadu, te da je publika bila željna tog nekog drugačijeg zvuka i s tim u vezi, odziv publike bio neverovatan. Moram da naglasim da je za mene najstrašnija stvar kada na svirkama postoji nevidiljiva linija koja odvaja publiku od bine stvarajući metar ipo prazanog prostora, što je karakteristično za svirke u ovom gradu, a sinoć ga nije bilo! U prvim redovima devojke su plesale i nadjačavale se pesmom sa bendom, vladala je tako prijatna atmosfera, a energija koju je bend slao publici, poput nekog opijuma širila se u vazduhu.

Grupa Ti

Na sinoćnjem koncertu takođe smo imali prilike da čujemo i neke nove pesme, kojima nisam uvek mogla da predvidim ime, ali recimo „Vreme ne postoji“, „Kako da joj kažem da ne mislim na nju“, „Pravi čas“ i „Život u dvoje“ kako će se i zvati novi album koji Ti već neko vreme priprema kod kuće. Zanimljivo je to da neke nove pesme imaju energičniji, agresivniji zvuk od onog na kakav smo navikli od ovog benda, pravi rokenrol zbog kojeg su čak i pucale žice. Koncert je završen pesmom „Vidimo se“, nakon čega je uz jak aplauz i dobacivanja bend izašao na bis i odsvirao još dve pesme, od kojih je jedna takođe nova, a završili sa svima dobro poznatom „Smejem se“. Publici naravno da ni to nije bilo dovoljno, masa se trudila da ih još jednom dozove, ali je svirka definitivno bila gotova.

Ostaje nam još samo da se radujemo budećem izdanju gupe Ti i da se nadamo da će Novi Sad biti među prvima koje će posetiti da novim albumom. Vidimo se!

Save

Ostavite komentar: