Vitaminski punk šok u Festu

Vitamin X; Foto: Branislav Mihajlović

Vitamin X; Foto: Branislav Mihajlović

Klub Fest već duže vreme ustupa svoj prostor vrhunskim imenima iz sveta regionalne i svetske scene. Ovog puta, na zadovoljstvo svih ljubitelja hardcore punka, publika koja se dogegala do Zemuna je imala priliku da čuje Vitamin X. Ali da idemo redom.

Gmazz

Gmazz

Punk feštu tačno u pola devet otvorila je malena trojka Gmazz. I kad kažem malena, oni su zaista mali, oni imaju plafon 12 godina. Ali zato prže kao matori. Vrlo je nepravedno što su oni svirali prvi, jer su ovi klinci neverovatno talentovani. Svako može da nauči instrument do svoje 13. godine ako se potrudi, ali sirova pank energija a la Exploited koja izbija iz ovih Gmazzova svakog prisutnog ostavlja u neverici i oduševljenju.  Iz publike se mogao čuti i komentar gitariste Miki Pirsa “Mi bolje da ne sviramo posle njih”.

Međutim, Miki Pirs se ipak popeo na binu nakon Gmazza. Nakon štimovanja od 10 minuta (koje se nastavilo u toku cele svirke, bend je stalno iz šale molio tonce da se pojačaju vokali), počeo je humoristički šou. Ono što je sjajno u vezi sa Miki Pirsom jeste što je atmosfera koju naprave veoma kućna. Zaista imate osećaj da ste na nečijoj kućnoj žurki gde svako svakog poznaje i da četiri ortaka tu nešto sviraju. Dok su svirali stvari poput “Vinjak” i “Mašinica“, publika je počela da se skida i skače na binu, otimajući se za mikrofon. Njihov nastup bi se mogao opisati kao mešavina testosterona i mirisa piva, sa dozom humora. Oni su toliko duhoviti i do te mere prozivaju i sebe i druge, dok pevač Vajagić vrcka dupetom na bini- čak i ako ne volite njihovu muziku, nastup vas mora nasmejati, makar malo.

Miki pirs

Miki pirs

Concrete Worms je počeo polako da se namešta, taman toliko dugo da se moglo izaći na svež vazduh i popiti malo piva. Crvi su prekrečili duhovitu atmosferu koja je pokušala da opstane nakon Miki Pirsa, i vratili celu svirku na ozbiljan garažni punk ton.
Iako je publika u tom trenutku bila malo nestrpljiva da vidi zvezde večeri te je pola njih ipak ostalo napolju na pivu, nastup Crva itekako dokazuje svima da su svojim kvalitetom zabetonirani na punk sceni. I da se ne lažemo, ako postoji nešto bolje od žene iza mikrofona, to je žena iza mikrofona i za bas gitarom.

Vitamin X

Vitamin X

Vitamin X je vratio publiku u relativno kratkom roku u prostorije Festa.  Sa prvim zvucima distorzije, krug publike najbliži bini je počeo da moshuje. Sa bine je poleteo krokodil na naduvavanje, koji je bio bacan sa jedne strane publike na drugi. Za njim je sa bine poleteo pojas na naduvavanje (sa sve glavom patkice napred) koji je na kraju završio na struku jednog od mošera. Sa raznih uglova su prštale konfete. Zamislite situaciju u kojoj lete životinje na naduvavanje, članovi Vitamin Xa koji energično skaču na bini, svuda lete konfete, i to sve dok se publika bije. Kako su se ređale pesme “About to crack“, “Pressure Release“, “See thru their lies“, “Herida profunda“, “Ready to burn“, vokal Marko je pozivao ljude da se približe bini, čak i onaj stidljiviji deo koji je stajao iza stolova na dnu kluba. Iako pravih uslova za croud surfing nije postojalo, to nije sprečilo publiku da po klubu nosi makar članove benda Gmazz. Poseban aplauz dobila je Markova rodbina, koja je došla na svirku. “Still waiting” je poslednja stvar koji je Vitamin X odsvirao, i ostaviti tu stvar za kraj je bio pun pogodak. Poslednji momenti (tačnije 25 sekundi) besa i energije animirali su i neke devojke da uđu u šutku koje je neprestano trajala dok su ovi fenomenalni momci svirali i ostavljali sve na bini u toku celog njihovog nastupa.

Padali su komentari da je ovo jedan od najposećenijih hc događaja u poslednje vreme- moram da primetim da je u Festu je bilo taman prostora da može da se diše, iako mi nije baš jasno zašto. Itekako postoji publika za hc punk, samo im je verovatno cimanje da dolaze do Zemuna. Mada, svi smo svesni da dupke pun klub nije merilo kvaliteta izvođača. Ovog puta moram da opomenem publiku da na koncerte dolazi na vreme i da ispoštuje sve bendove, jer u suprotnom propušta da vidi male careve poput Gmazza. Ceo sinoćni energičan šou ima samo pravu jednu manjkavost. Klub Fest je mala bina za sva ta velika imena koje smo mogli da čujemo.

Ostavite komentar: