brkovi

Vatreni industrial cirkus Rammsteina u Beogradu

Rammstein

Dies ist das Feuer Zirkus!

Sedamdeset i dve godina kasnije, Nemci opet bombarduju Beograd. Na našu sreću, umesto bombi padaju teški riffovi i nadljudske vokalne sposobnosti Tilla Lindemanna.

Pre tri godine, ovaj bend je nastupio u istom gradu, u istoj toj Areni (tada se, doduše, zvala Beogradska Arena, sada nosi naziv Kombank Arena). Pre tri godine, kažu, naša čuvena Arena nije bila puna iako je bend rasturio. Na “popravnom”, ovom prilikom, na parter Kombank Arene nije mogla igla da padne.

U tačno osam sati, sinoć je DJ Joe Letz (inače bubnjar benda Combicrhist) odradio svoj posao zagrevanja već ekstatične mase pred izlazak nemačkih legendi na binu. Letz je prošetao kroz opus Rammsteina sa svojim remix verzijama pesama, često ih čineći nešto komercijalnijim. Nakon pola sata je gospodin Letz napustio binu i petnaestominutno čekanje je počelo.

Kada je konačno počeo svoj nastup, bend Rammstein je naleteo na poprilično energičnu publiku koju je ispratio u ekstatičnosti. Masa je do samog kraja koncerta ostala puna energije i ono što su ludi Nemci spremili za njih im očigledno nije bilo dosta.

Lindemann se pojavio u roze bundici i sa novom bojom kose, koja je ovih dana tema kako svetskih tako i domaćih medija. Prvih nekoliko pesama je prošlo nekako isplanirano. Bend je svirao oko Tilla, Till je komandovao na sceni svojim pevanjem, što nikako nije katastrofa, ali pravi šou još uvek nije počeo. Pirotehnika je uspešno dočaravala uvrnutu i teskobnu atmosferu pesama. Vatreno ludilo na bini je dovoljno da ovaj koncert kategoriše u jedne od najboljih u godini, pa čak iako je skroz isprogramirana tezga.

Onda je na red došla Ohne Dich. Posle ove balade, koju je publika sa oduševljenjem pevala, bend kao da je raširio krila. Da su majstori industrial zvuka dokazala je Wiener Blut, tokom koje se harizmatični Lindemann valjao po bini dok su gitaristi razbijali riffovima. Masa je ludela dok su se ređali hitovi kao što su Benzin, Ich Will i neizostavni Du Hast, vatra je gorela, bend se zabavljao na bini. Trikovi poput “propadanja” u pod bine i gitara koje bacaju plamen su učinili da se ovaj koncert pamti kao teatralni šou koji ima odličan industrial metal soundtrack.

Ako nešto ovom nastupu moramo zameriti to je svakako njegova dužina. Zar jedan ovako legendarni bend da sa sve bisom odradi koncert od tek nešto više od sat i po? Veliki minus za Tilla i momke, ali progledaćemo kroz prste jer, kada se koncert konačno završio pesmom Pussy (tokom koje je sedeo za džinovskim falusom koji izbacuje penu bele boje), svi prisutni su bili iscrpljeni ali sa osmehom na licu. Takođe buni izostanak pesme Amerika sa setliste, no, ne može se svima ugoditi.

Rammstein su sinoć opravdali svoju popularnost, oduševili su svoje fanove, napravili šou koji će se pamtiti i narednih godina, kao lekcija u polju kvaliteta šoua koji treba prirediti publici. Till se publici obraćao i na srpskom par puta. Tokom koncerta je izustio “Ruke gore!”, a na kraju standardnog seta (pre bisa) jedno “Hvala!”. Kada se i bis maestralno završio, očito ganut ovacijama publike, Till je izgovorio “Hvala! Mi vas volimo!” na poprilično tečnom srpskom jeziku. Tille Srbine!

Kad smo već kod publike, u njoj su se našle sve moguće generacije, od najmlađih klinaca do veterana sedih kosa. Ako je neki bend ikada ovoliko popularizovao industrial i čitavu subkulturu koja se vrti oko žanra, to su svakako harizmatični momci pod imenom Rammstein.

Ostavite komentar: