Vaše uspomene kao deo knjige o 40 godina panka u Beogradu

40-godina-panka

U želji da obeleži 40 godina panka, izdavačka kuća Mascom planira izdavanje istoimenog naslova i poziva sve koji poseduju odgovarajući arhivski materijal, da se pridruže projektu.

Potrebno je na adresu office@mascom.rs sa naznakom „ZA KONKURS“ poslati sopstvene fotografije vezane za začetke pank scene kod nas. Na ovaj način će još jednom da učestvuju u oživljavanju stare pank scene i da doprinesu da uspomene izvornih protagonista pokreta postanu deo ove monografije.

Izvorno, drugo ime za slobodu i anarhiju, bunt, revolt, otpor i provokaciju, pank je vremenom postao sinonim za posedovanje stava i petlje.

Sa današnje distance, možda apsurdno, pank izgleda kao pokret koji je uspostavio prilično čvrste estetske, društvene, političke i umetničke kriterijume i norme cele jedne generacije.

Nastao je sedamdesetih u Britaniji i SAD-u i obeležio muzičku i društvenu scenu Beograda tog vremena.

Protagonisti te scene bili su, između ostalih, Srđan Dragojević, Uroš Đurić, Slobodan Loka Nešović, Branko Rosić, Zoran Kostić Cane, Srđan Todorović, Vladimir Arsenijević, Petar Ilić Ćirilo…

Jedan komentar o “Vaše uspomene kao deo knjige o 40 godina panka u Beogradu

  • slas

    Neki od ovih nabrojanih su moji prijatelji a oni pravi koji su doneli pank u beogradu nisu ni spomenuti . Izvesni Koska je doneo prvu plocu Clesh-a i beogradski pankeri su se kleli na Clesh da bi tek naknadno se pojavili singli ploce Sex Pistols . Danas se zna da Sex Pistolsi cak nisu izdali ni prvi sing ali oni su kraljvi panka

    Reply

Ostavite komentar: