brkovi

U Nišu nastupili beogradska Seljačka buna, Revolt X i Kasirke

Seljačka buna

Seljačka buna, foto: Vukašin Stanojević

Prošle večeri klub Black Stage je ugostio sjajne beogradske bendove Kasirke, Revolt X i Seljačku bunu, koji su u Niš došli radi promovisanja svojih novih materijala. Iako zakazan za osam sati, što je samo po sebi izgledalo neobično, publika je na koncert ipak morala da sačeka kojih dva i po časa. Posećenost nije bila na zavidnom nivou, ipak, sasvim dovoljno duša za dobre vibracije u klubu koji prkosi vrućini čak dvema klimama.

Kasirke

Kasirke

Skoro tročasovni muzički program počeo je sa grupom Kasirke, majstorima za uljuljkavanje dubokim temama i vrlo pokretljivom muzikom. Za početak odabrali su pesmu “Kutija”  –  lagana rok numera, savršena za otvaranje koncerta. Sasvim prirodno se nadovezala umirujuća “Ti i ja“, da bi potom bila predstavljena pesma “Nemir” sa istoimenog albuma prvenca za koju su nedavno izdali i video spot. Upravo tu je počelo razmrdavanje i pevušenje publike zajedno sa sjajnim vokalima Dušanom Perunovićem poznatim kao Fantazmo i Urošem Mladenovićem.

Dalje su se ređale “Čudni ljudi“, “Dionisov ples” i jedna malo sporija, kako je najavljena, pesma “Sam” . Svirka je sve više dobijala na interakciji kako se bližio kraj i publika se polako ali sigurno stapala sa bendom. Gitarske solo deonice su razoružavale dajući melodijama i pop i fank i pank boju. Majice sa natpisom “Revolt X”, ime benda koji je sledeći nastupio, su se mogle videti i u publici i na bini. “Ona“, “Polusan” uvodile su kroz pitanja svrhe ljubavi i postojanja u muzičku nirvanu. Nešto brža pesma “Osmeh“, “Opet taj zvuk” i konačno zatvaranje sa romansom “Soba ljubavi“. Pročešljali su čitav album i zadovoljno napustili scenu. Ipak, jedan od njih je ostao, upravo momak sa Revolt X majicom, neumorni Fantazmo.

Revolt X

Revolt X

Usledila je još jedna priča, koja nasuprot Kasirkama manje govori o ljubavi a više o bolestima društva i socijalnim fanatizmima provlačeći tekstove kroz industrial, nu metal, elektro i rok forme. Beogradski veterani okupljeni pod imenom Revolt X sinoć su prvi put nastupili u Nišu. Krajnje inspirativni politički momenat -komunizam iznedrio je pesmu kojom su otvorili svirku “Crvena“.

Nastavilo se žestoko. Broj ljudi se povećavao da bi pesme “Kampanja“, “Dragula“, “Gas” i “Lov” bile dovoljan povod da se prirede prve šutke. Sasvim pripremljen scenski nastup delovao je pomalo zastrašujuće. Naime, na licima su nosili crne maske, dok je gitarista Vuk Kazimirović na sebi imao i kombinezon sa natpisom “Cija”. U publici su se nalazili očigledni fanovi budući da su pojedine pesme pevali zajedno sa Milošem Đorđevićem koji je menjao intonaciju i dinamiku pevanja. Energičnu zabavu su nastavili poznatom melodijom numere “Prodigy“, da bi se potom osvrnuli na korupciju u policiji i nezadovoljstvo naroda sistemom izvevši jednu od popularnijih pesama “Red i mir“. Granice između pozornice i podijuma su bile neznatne stoga se može reći da je cilj kanda postignut, te da je debi album “Udar na Svest” sasvim prikladno promovisan. Ipak, valja napomenuti da ovakvi muzičari zaslužuju veći odaziv posetioca.

Seljačka buna

Seljačka buna

Usledila je kratka pauza i ubrzo nastavak neverovatnog druženja. Na binu je stupio najiščekivaniji bend ove večeri – Seljačka buna, koji je u Niš došao da promoviše najnoviji album “Brljantin, Epik!”. Tradicionalno, jedan momak je ostao na sceni. Ovaj put u pitanju je gitarista Vuk Kazimirović.

Njihov izlazak na binu bio je uskraćen za aplauze i vriske zato što se publika udaljila iz prostorije gde je postalo previše vruće tokom prethodne svirke. Čuvši poznati šaljivi zvuk sa narodnjačkim melosom upakovanom u hevi metal, Nišlije su se vratile tamo gde im je mesto.

Pri samom početku izvedena je “Metalostrugar“, pesma za koju su nedavno snimili spot. “Dabrovi“, “Kokoška“, “Vesela“, “Boemska Raspadija” su samo neke od pesama koje su svojom ironičnom crtom razmrdavale i upotpunile subotnje veče u Nišu. Svakako najsnažnije reakcije publike izazvala je “Nije htela“. Nisu izostali ni prateći vokali očigledno posvećenih obožavatelja, jer poznato je da ovaj bend ima utvrđenu bazu fanova. Od reči do reči su pevali čak i neke ne tako promovisane pesme svojih miljenika. Numerama “Pank Šlager” i “Hevi metal” oni nisu kupili već, jednostavno, osvojili publiku jer se ispod neozbiljnosti krije snažana poruka. Za kraj izvedena je obrada Balaševićeve poznate pesme “Devojka sa čardaš nogama” samo što je u slučaju Seljačke bune u pitanju “Devojka sa gotik nogama“.

Dolazak ovih beogradskih bendova pružio je Nišlijama priliku da uživaju u muzičkoj fuziji raznih žanrova koji pod okriljem različih formi svi donekle govore o slobodi svojim snažnim i energičnim performansom.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

16_Seljacka_buna

Save

Save

Ostavite komentar: