brkovi

Trostruka Bernays Propaganda u Skoplju – Turneja je počela

Bernays Propaganda2Jedan od retkih bendova sa Balkana koji u istoriji nastupa ima turneju u SAD-u, Bernays Propaganda, ovog vikenda započeo je iz Skoplja evropsku turneju na kojoj će promovisati najnoviji, četvrti po redu album “Politika”.

Novi album makedonskog post-punk benda Bernays Propaganda sada u malo izmenjenom sastavu (bez bubnjeva) zvanično je izašao sredinom marta, a članovi Kristina Gorovska, Vasko Atanasoski i Deni Krstev su odlučili da ga promovišu najpre pred domaćom publikom u Skoplju. Iako je prvobitno planirano da budu održana dva koncerta, zbog velikog interesovanja i rapidne rasprodaje karata za 25. i 26. mart organizovan je i treći, 27. marta. Tri koncerta zaredom u Skoplju na početku regionalne i evropske turneje kao i podatak da iza sebe već imaju preko pet stotina nastupa, SAD turneju sa 44 nastupa u 44 dana i zakazana 24 nastupa u nekoliko država Evrope do sredine maja ove godine, jasni su pokazatelj zbog čega ih poznavaoci ove scene nazivaju “neumornim”.

Bernays Propaganda3Osim izvođenja svih osam pesama sa albuma čiji je zvuk u odnosu na prethodne znatno drugačiji i inovativniji, publici u Mladenskom kulturnom centru (MKC) bend je nesebično tri večeri uzastopce priredio jedinstveni audio-vizuelni šou. Pored brojnih promena, jedna stvar je ostala ista: dance i new-wave zvuk i scenska energija. Zato je možda bend rizikovao odlukom da odabere salu u kojoj se sedi, ali su na drugoj strani posetioci u potpunosti bili koncentrisani na noseće poruke pesama s’ albuma “Politika”.

Koncert su otvorili intoniranjem dela himne SFRJ “Hej Sloveni”, da bi ubrzo prešli na novu makedonsku himnu. Koliko sama tranzicija i sadašnja politička atmosfera svih ovih godina utiču na mlade u Makedoniji pokazuje njihova glasna reakcija i aplauz nakon stihova prve pesme sa albuma koja nosi isti naziv. Iako su bendovi koji se usude da pređu na elektroniku često okarakterisani kao komercijalniji ili oni koji idu linijom manjeg otpora, čini se da je novi zvuk Bernays Propagande došao u pravo vreme. Iznova su uprkos totalnoj promeni osvojili izrevoltiranu i politikom zasićenu publiku u Skoplju, a s obzirom na iste probleme u regionu čini se da će proći jednako dobro.

Što se pesama tiče, odišu građanskom neposlušnošću i konkretno usmerenim buntom protiv vlasti a poruke se jasno i bez uvijanja prenose. Brojne afere i ograničenja su inspiracija. Kada je u državi loše, dobro je za stvaranje. Pevaju o proleću i toplom vremenu koje neko sa viskijem u ruci vidi kao priliku za rat i naručuje smrt. Napominju da je ruka dugačka, vadi iz ustiju i vadi iz glave. 25 godina su pesak, odmor i sunce pozdrav sa tuđe razglednice. Nema autobusa do njihove ulice, niti kučići laju. Dok prisluškuju, nemaju više šta da ukradu.

Nakon Skoplja, Bernays Propaganda nastupiće u Kraljevu (14. april, Veselo majmunče) i Beogradu (15. april, Elektropionir) a potom u Sloveniji, Švajcarskoj, Francuskoj, Španiji, Holandiji, Nemačkoj, Češkoj i Slovačkoj.

Bernays Propaganda

Ostavite komentar: