brkovi

Totalna rok psihodelija u “Božidarcu”

19

Seven That Spells; Foto: Nemanja Đorđević

Seven That Spells, Temple Of The Smoke I Jastreb sjajnim koncertom u beogradskom centru za kulturu „Božidarac“ definitivno su izgradili najavljenu ’raketu za spejs rok planetu’.

Na našem sajtu možete pročitati nedavni intervju s Nikom Potočnjakom, gitaristom Seven That Spells i Jastreba, kao i Jankom Stojanovićem, takođe gitaristom, Temple Of The Smoke.

04

Jastreb

Jastreb se na bini pojavio oko 21:20. Četvorka u kojoj se nalaze i gitarista i basista (samo na bubnjevima) Seven That Spells svojim izgledom odavala je potpuni šmek sedamdesetih. Uz konstantnu repeticiju uvlačili su svakoga u publici u svoj svet i za tih moćnih pola sata napravili pravi uvod za ono što sledi.

Poseta  u „Božidarcu“ bila je za svaku pohvalu, već na Jastrebu klub je bio prilično ispunjen, mada uporedivši sa prethodnim instrumentalnim raspamćivanjem u „Božidarcu“ u vidu God is an Astronaut i Ane Never, ovo nikoga ne treba ni da čudi, jer se publika već godinama samo uvećava.

13U 22 časa na bini su se pojavili Temple Of The Smoke. Naš najbolji spejs rok sastav nastupio je sa novim basistom, kome je ovo ujedno bio i prvi nastup, a i publika je mogla da ih čuje u malo drugačijem izdanju. Ograničeni na nekih 50 minuta svirke, eksperimentisali su se drugačijim semplovima od onih sa studijskih verzija pesama i svaki čas menjali stanje nervnih ćelija prisutnih. Čas vas potpuno spuste, da se umirite i dođete u stanje potpune umrtvljenosti, naravno  ne u lošem smislu i onda u trenutku – eksplozija i počinje ’prangijanje’, gde su se naročito pokazali u metal delovima. Čak ni manji tehnički problemi nisu uspeli da umanje sjajan doživljaj. Prava psihodelična prog-rok-svemirska ekspedicija.

28Seven That Spells krenuo je s nastupom u 23 časa i odmah je bilo jasno kakva nas eksplozija za sva čula čeka. Zagrebački povratnici iz 23. veka uz svoj miks psihodelije, stonera, nojz roka, balkanskih melodija, okultnog i svačeg još, uz šarmantnu, duhovitu i namerno teatralnu pojavu sa malo priče oduvaše nas sve. Njihov nastup bi možda najbolje mogla opisati moja rasprava s drugom za vreme koncerta – on je tvrdio da se nalazi na nekoj peščanoj površini, dok sam ja bio u šumi među gomilama opalog lišća i trčao po istom. Svaka pesma je novi scenario, nova lokacija i novo zbivanje. Publika se odlično zabavljala, neki su se samo njihali s uživanjem, dok su se drugi na svoj način prepustili i potpuno izgubili. Bilo je čak i pokušaja crowd surfinga pred kraj, kao i manje šutke u trenucima kada se atmosfera u sali potpuno usijala. Videlo se i da momci iz benda uživaju u nastupu, i oni su se, svako na svoj način, ’gubili’ po sceni. Posle malo više od sat svirke poklonili su se i poslali poljubce pred ovacijama i laganim stišavanjem brujanja iz pojačala stavili tačku na ovo sjajno veče.

31

Ostavite komentar: