Tool otkrivaju razloge zbog kojih još nema novog albuma

tool

U intervjuu za Rolling Stone magazin, članovi benda Tool napokon su razotkrili šta se dešava “iza kulisa” i zbog kojih poteškaća nema novog materijala od 2006. godine.

Ranije ove godine, gitarista benda Tool, Adam Jones, rekao je grupi fanova da prog-metal teškaši ne samo da imaju spreman novi album, već da će on izaći sledećeg dana-a onda se nasmejao i dodao “Samo se šalim!”.I fanovi su se nasmejali, ali narednog dana internet je bio preplavljen vestima o novom albumu. “Jednostavno vest je eksplodirala”, objašnjava Jones i nastavlja, ”Pisao sam tipu koji vodi sajt, on mi nikada nije odgovorio niti je izmenio tekst”. Tool su kasnije izdali obaveštenje da novi album još nije spreman. Istina je u stvari da novi album nije ni blizu završetka.

Prošlo je osam godina od kada je kvartet objavio poslednji album, 10,000 Days. Dok gitarista Jones i bubnjar Danny Carey govore magazinu Rolling Stone da imaju više nego dovoljno sirovih muzičkih ideja za novi album, kao i jednu-skoro-dovršenu-pesmu,  razni drugi izvori tvrde da nešto nije u redu sa kreativnim procesom u bendu. “Fanovi su ljuti na nas,” ponavlja gitarista i priznaje: “Dok jedan deo mene sebično kaže “Ja to ne radim zbog fanova”, vreme je da fanovi saznaju šta se događa”.

Najveći problem je višestruki sudski proces spojenih parnica koji je teško pao svim članovima grupe. On je proizašao iz optužbe koju je protiv benda podigao nekadašnji saradnik koji tvrdi da mu bend nije platio rad na omotu albuma. U nizu protiv optužbi koje su potom usledile, proces je upao u vrtlog lavirinta u kome se više ne zna “ko tuži koga”.

“Čitava stvar je veoma depresivna”, kaže Carey. “Najgore je što sve to uzima previše vremena. A mi smo sada stariji i prioriteti su nam se promenili. Teško je organizovati bend u nekom preciznom rasporedu. Imamo decu. Razne stvari se  dešavaju.Sve to zajedno čini  da  smo još pod većim stresom”.

“A sudksi troškovi se gomilaju i već koštaju milione i milione dolara” jada se Jones.” A fanovi samo govore “Hoćemo novi album Toola”. Ali ne želimo da uvlačimo ljude u naš problem, jer ne razumeju”.

“Poenta je da se dobro borimo i da želimo da na sudu dobijemo parnicu. Ali, svaki put kada se približi ročište, ono se odloži, a to nas košta novaca i kreativne energije! Uzeli smo osiguranje da bismo se zaštitili, a u  stvari bilo bi bolje da to nikada nismo uradili!, objašnjava Jones.

Dobra vest je da kompozitorski trio koga čine Jones, Carey i basista Justin Chancellor-lagano radi novu muziku. Po mišljenju bubnjara, trio je “prošao kroz najtežu fazu komponovanja”. Od tada, spojili su delove pesama i takve poslali pevaču benda, Maynardu Jamesu Keenanu.

“Teško” to je reč koju oba člana benda koriste u opisu novog materijala. “Ponekad osećam da smo otišli  previše u progresivnom smeru i eksperimentisanje, ali nedovoljno heavy za moj ukus”,pojašnjava Jones, dok Carey smatra da  budući materijal ima više “metal” prizvuk:”Imamo jednu stvar od 10 minuta, koja je poprilično gotova”dodaje on.

“Nadam se da ćemo imati nešto spremno do kraja godine” kaže Carey .”Videćemo kako ide. Ja sam isto govorio i prošle godine”, smeje se i dodaje”Ali smo napravili veliki napredak. Uboli smo nekoliko dobrih stvari, pogotovo prošlog meseca. Svi smo uzbuđeni zbog toga”

Ostavite komentar: