ThroaTTwisteR: “Glazba je jedno veliko putovanje i nikad ne znaš što te čeka iza ugla”

Foto: Marko Plečko

Foto: Marko Plečko

Zagrebački bend ThroaTTwisteR osnovan je 2007. godine, iza sebe ima album “Cold Images” i EP “Humanity” koje možete preslušati na Bandcamp stranici, a večeras imaju zakazan nastup na Good Vibrationsu u Vintage Industrial Baru. Trebali su svirati s Australcima Dream On Dreamer, no nažalost, bend je morao otkazati nastup nakon što im je tour bus opljačkan u Italiji. ThroaTTwisteR ipak će održati svoj nastup, a što možete očekivati saznajte u intervjuu. Pjevač Goran Pavlica, gitarist Bruno Čavara i bubnjar Nikola Pešut govore još i o snimanju spota za pjesmu „It’s Your Funeral“, promjenama u postavi, svirkama.

BR: Što znači biti demo bend u Hrvatskoj? S kakvim se sve problemima susrećete i što je to što vas gura dalje da ne odustajete?

Goran: Zapravo, mi sebe ne smatramo demo bendom. Mislim da prestaneš biti demo bend kada izdaš prvi album i isti predstaviš na koncertu.

Nikola: Demo bend u Hrvatskoj znači imati lijep hobi :D Dalje nas gura želja za napretkom u tehničkom i stvarateljskom smislu + druženja na probama uz svirku i pivu.

Goran: Radimo i sviramo ono što volimo te je to i najveća inspiracija, ali i prepreka sama po sebi. Ne postoji tržište za ovakvu glazbu, financijski ovisiš sam o sebi te tu i tamo kojim putnim troškovima za koncerte. S druge strane, glazba je jedno veliko putovanje i nikad ne znaš što te čeka iza ugla. Neizvjesnost i znatiželja te tjera dalje te si sam sebi izazov.

BR: Kakva je inače atmosfera u bendu? Tko je „glavni“?

Nikola: Sve se međusobno dogovorimo, sve zajedno raspravljamo i dogovaramo, bilo na probama ili preko fejsa.

Bruno: Nismo bend u kojem je netko baš ”vođa” i uglavnom sve odluke donosimo zajedno. Spaić (drugi gitarist) i Nikola rade većinu riffova na novim stvarima, Goran piše sve tekstove, a aranžmane i neke detalje u sviranju uglavnom radimo zajedno.

bruno-cavara

Bruno Čavara


BR: Kako izgledaju vaše probe? Možete s nama podijeliti i neke anegdote, trenutke koje i međusobno prepričavate.

Bruno: Na probama jednom prođemo setlistu i onda radimo na novim idejama i novim stvarima. Spaić već dođe s riffovima, ili ako smo raspoloženi odmah sve radimo od nule. Nekad završimo stvar u dvije-tri probe, a nekad nema ništa novo 2 mjeseca. S tim nikad ne znaš. Što se tiče anegdota, meni je u sjećanju kad nam je Miro iz Nove Runde (koji su nam inače sponzori) dao 2-3 kega pive ”za probe” i jedan intervju koji smo radili u prostoriji. Sljedećih 5 tjedana mislim da nismo ništa pametno napravili, osim detaljnijeg upoznavanja zagrebačke craft scene. Hvala, Miro.

BR: Kako uspijete uskladiti obveze u bendu i posao/studiranje?

Nikola: Najčešće tu nema problema, probe su neradnim danima ili radnim kasnije navečer, a koncerti su skoro uvijek navečer… Ako sviramo uživo negdje izvan grada, onda je sve u dogovoru s organizatorom, ako mislimo kasnit zbog obveza.

Goran: Sve je to zapravo slaganje prioriteta. Dan traje 24h i kad imaš volje nekako se to sve da organizirati i provesti. Bilo je situacija kada smo morali odbiti koncerte i putovanja radi obveza, ali čovjek to preboli i nastavi dalje. Kad ti je nešto gušt, radiš to i dalje bez obzira na sve.

goran-pavlica

Goran Pavlica

BR: U svibnju ste objavili spot za pjesmu „It’s Your Funeral“. Kakva su iskustva sa snimanja? Vidjeli smo jurnjavu, vrećice na glavi, zatvaranje u prtljažnik… je li bilo ozlijeđenih? :) Čija je uopće bila ideja za spot?

Goran: Haha bilo je svega: udaraca, masnica, hematoma… Na sreću, nijedna životinja nije ozlijeđena prilikom nastajanja spota :D Naš gitarist Spaić prvenstveno je došao s idejom otmica i pokapanja te smo mi ostali u bendu to još nadodali i razradali. Dečki koji su statirali u spotu naši su dragi prijatelji i ovom prilikom im se zahvaljujemo što su nam uskočili, istrpili sve i pomogli snimiti video.

Bruno: Koliko se sjećam, ideja je bila Spaićeva i meni je jako drago da nismo snimili još jedan glupi spot gdje bend glumi da svira u garaži ili na ruševinama. Kako dosadno i siromašno. Jedna od onih stvari koje su trebale izumrijeti prije nego su nastale. Na snimanju mi je bilo super, pogotovo kad sam s Krečom sjedio u toplom autu i držao uključena svjetla da oni vide kopati grobove negdje oko Hrvatskog Leskovca.

Nikola: Iskustva sa snimanja su odlična, iako je temperatura vani bila oko nule. :D Surađivali smo sa Smartcube Productions na snimanju spota i naš dugogodišnji prijatelj Vedran Tomac je uskočio s kamerama, opremom i odličnim idejama. Na snimanje smo pozvali i naše prijatelje/fanove da nam budu vreće za mlaćenje. :D Ozlijedio se jedino basist Domagoj kad se popiknuo i pao na auto, dobro da nije lak izgrebao. :D

BR: U kojoj je fazi snimanje novog materijala?

Bruno: Trenutno smo u fazi pisanja i nismo previše razgovarali o snimanju. Cilj je dovršiti još dvije-tri stvari i započeti sa snimanjem nečega što će najvjerojatnije biti EP, eventualno full lenght.

BR: Najavljen je vaš nastup u Vintage Industrial Baru kao predgrupa bendu Dream on Dreamer. Kako je došlo do toga?

Bruno: Do toga je došlo tako što je Branimir iz Good Vibrationsa trebao predgrupe i sjetio se nas. Prošle godine smo odradili odličan gig zajedno s Cold Snapom i Apexom, i jedva čekamo nastup. Bit će raznih noviteta i dolazimo sigurno jači i glasniji nego prošle godine.

BR: Na tom koncertu neće nastupati vaš basist Domagoj Kreč koji je u bendu još od osnivanja. Tko će ga zamijeniti i kako je prošlo uklapanje nove osobe u bend?

Nikola: Da, Domagoj je trenutno u USA, no vraća se ubrzo. Zamjenu smo našli u basistu koji je za nas bio najlogičniji izbor, moj kolega, Stjepan Dianić iz benda (drama), s kojim sviram već 3 godine. Izvrsno se snalazi u “čudnim” ritmovima koje mi koristimo i bio je definitivno najbolji izbor! Za one malo starije, ako se sjećaju, TT je svoj prvi koncert odradio u klubu Time baš s (drama)-om, tako da se svi dobro poznajemo već godinama.

Goran: Stevo je jedan vrlo kul i ležeran lik te izvrstan basist i drago nam je što nam je uspio uskočiti i pohvatati sve uoči svirke.

nikola-pesut

Nikola Pešut

BR: Već ste nekoliko puta mijenjali postavu. Koliko te izmjene utječu na zvuk?

Bruno: Utječu dosta, pogotovo jer su se mijenjali gitaristi. Ostala trojica su tu od početka. Promijeni se cjelokupni sound, intenzitet na liveu, cijela zvučna estetika.

Nikola: Postavu smo mijenjali par puta i mislim da je ovo najbolja postava do sada! Novi gitaristi kuže spiku i obojica su se izuzetno dobro i brzo uklopili. Na sam zvuk benda najviše utječe zalaganje i trud + dobra oprema, tak da smo svi kolektivno u tome i konstantno pokušavamo poboljšati naš zvuk.

BR: Kakva će biti set-lista i kakav nastup publika može očekivati?

Nikola: Set listu obično dogovaramo bar tjedan dana prije koncerta i publika može očekivati još jednu novu stvar koju nismo nikada live izveli ni snimili! Stvar ubija, budite spremni!

Goran: Garantiramo da ćemo osvježiti ekipu nekim novim i razbacati ih starim stvarima. Znaju da TT uvijek daje 100% na nastupima.

BR: Već ste svirali u Vintageu, a sigurno ste u istom prostoru bili i kao publika. Kakva su iskustva i dojmovi – vas kao benda i vas kao publike?

Goran: Vintage ima super prostor, vizualno i akustički. Gušt nam je pratiti i izvoditi svaki koncert tamo.

Nikola: Dojmova smo da je to trenutno jedini klub koji ima regularni rock/metal program u HR i ponosni smo što možemo i ove godine biti jedan od bendova koji je uvršten na Good Vibrations program. Sama iskustva iz kluba su odlična, jedino šteta da backstage nije malo veći. :D

throattwisterBR: Svirali ste i izvan Zagreba, pa i izvan Hrvatske, družili ste se s domaćim i stranim bendovima. Koje su vam svirke ostale u najboljem sjećanju? Razmišljate li o turneji?

Bruno: Meni je jako drag i simpatičan moj i Spaićev prvi gig s bendom, dakle prošlogodišnji Good Vibrations. Osim toga Rijeka, klub Palach ove godine – sonični napadi i totalno zakucavanje.

Nikola: U najboljem sjećanju su nam 3 koncerta s Cold Snapom; Varaždin (Varteks dvorana) i Rijeka (Stereo dvorana i Palach 2016.). Ubili smo na tim gigovima i rulja je to pozdravila s odličnim moshem na apsolutno svakoj stvari! O turneji trenutno ne razmišljamo jer imamo previše popratnih obveza u životu. :D

Goran: Svaka je svirka zapravo posebna sama po sebi i ostavi neki dojam. Ponekad su nam najbolji koncerti bili pred polupraznom dvoranom, ali u kojoj je ekipa bila luda i energija savršena. Po nekom mom sjećanju jedni od najboljih koncerata bili su u Rijeci: u Stereo dvorani i ovaj zadnji u Palachu; te u Varaždinu na promociji prvog albuma benda Cold Snap u bivšoj tvornici Varteks.
Ponekad padne koja misao na turneju, ali nikakvih planova još nije bilo…

BR: Imate li kao bend nekih još neostvarenih želja?

Goran: Split album sa Adastrom!

Nikola: Kao bend ne bih znao reći, većinom imamo individualne želje vezane uz osobni napredak, skupu opremu… :D

Bruno: Neostvarene želje, užasno loš koncept.

BR: Želimo vam dobar provod u Vintageu!

Ostavite komentar: