The Shamrock rasplesali osječku publiku

arhivaThe Shamrock su riječki celtic/folk rock bend (dok sami sebe nazivaju hard turbo-folk), a čine ga Damir Markotić (vokal, banjo), Filip Mikić (gitara), Paul Markotić (bubnjevi), Sandi Harapin (bas), Anamarija Martinčić (prateći vokal, violina), te Hrvoje Pitlović (flauta). Do sada su objavili dva albuma: Otom potom iz 2008. godine, i Sjećanje na livade iz 2009. Ove godine imaju u planu izdati novi album.

U petak, 28. siječnja 2011., gostovali su u osječkom klubu Mini Teatar. Prema organizatorima, koncert je trebao početi u 21h, ali publika se počela pojavljivati skoro 2 sata kasnije, tako da je bend počeo svirati tek oko 23h. I nakon 2 sata svirke broj se ljudi u publici nije posebno povećavao, što je iznenađujuće, jer se u Osijeku malo kada može uživo čuti ova vrsta glazbe, a i upad je bio besplatan.

The Shamrock su se odmah na početku uvukli publici pod kožu tako što su svirku započeli tradicionalnom slavonskom glazbom – popularnim bećarcima. Pjevač Damir sišao je s pozornice i dao mikrofon u publiku jer ipak Slavonci bolje znaju bećarce od Riječana. Svirka je nastavila uglavnom u brzom ritmu. Bio je to pravi mix pjesama: i nove i stare autorske pjesme benda, a zatim i upoznavanje publike s irskom narodnom glazbom, kao i s obradama pjesama bendova koji su upravo tu glazbu prezentirali široj publici, Flogging Molly na primjer.

Treba svakako izdvojiti jedinu ženu na pozornici, Anamariju, koja je na violini bila i više nego odlična, posebno u solo dionicama. A veliki pljesak dobio je i bubnjar, Paul Markotić, Damirov mlađi brat, i to najviše zato što je bend otkrio da je dečko koji tako dobro svira – srednjoškolac.

Od autorskih pjesama, uz već fanovima dobro poznatih Mara, Oda Dubravi i Moja Raka, publici su se posebno svidjele pjesme sa staroslavenskom tematikom.

Nakon pauze pa do kraja koncerta, bend je nastupao tolikim žarom na veliko oduševljenje cijelog kluba.

Pred kraj koncerta, bend je odsvirao pjesmu Novi Dom za koju su snimili spot. Osječka ga je publika mogla istovremeno gledati na zidu Mini teatra kao projekciju.

Kada je bend prestao svirati i rekao kako je ovo kraj, iz publike su se čuli povici: «Hoćemo još!» Kada je pjevač upitao: «A što biste vi? Već smo sve odsvirali!», odgovor je bio: «Ponovi Drunken Lullabies». Šteta što publika nije odala priznanje bendu zatraživši da sviraju neku autorsku pjesmu umjesto obrade Flogging Molly, ali u Mini teatru orilo se: «Cause we find ourselves in the same old mess singin’ drunken lullabies…», a bend je dao sve od sebe pa su na kraju obje strane bile zadovoljne.

A sam kraj… opet improvizacija uz bećarce, što se pokazalo kao pun pogodak, jer ih je dečko iz publike sipao kao iz rukava («Imam šupu i na šupi rupu, kroz tu rupu gledam drugu šupu.»), a nastavio je i Hrvoje, jedini Slavonac u bendu.

Uz veliki pljesak, završio je još jedan koncert…

Ostavite komentar: