“The Music of the Secret Society that Owns Belgrade” u Beogradu

“The Music of the Secret Society that Owns Belgrade” je kompilacija sa deset savremenih bendova i solo muzičara iz Beograda i okoline.

Projekat dokumentuje trenutnu scenu beogradskih bendova koji sviraju eksperimentalnu, psihodeličnu i elektronsku muziku otvorenog uma, a koji imaju neke odlike lokalnog stila iz Srbije i okoline. U procesu istraživanja pokazalo se da bendovi koji potpadaju pod ove kriterijume ne čine toliko scenu koliko skup malog broja muzičara koji se poznaju i sviraju zajedno u različitim kombinacijama, iako se možda tako ne čini gledajući sa strane zbog mnogih scenskih imena i pseudonima koje su ovi umetnici kreirali.

Muzički stilovi koji su zastupljeni na kompilaciji jesu: Surf rock baziran na balkanskim pop-folk himnama, urbana folk muzika sa grčkim, makedonskim i srpskim referencama, ceremonijalno improvizovani psihodelični rok, alternativni rok sa post-punk primesama i elektronskim mutacijama pop-rok hitova iz jugoslovenskog perioda.

Cilj je prikazati i očuvati vrlo interesantno muzičko stanje stvari koje se dešava sada u drugoj dekadi 21. veka. Kada se istoričari muzike budu u budućnosti osvrnuli na ovaj period, “The Music of the Secret Society that Owns Belgrade”, će moći da ponudi spektar interesantne i jedinstvene muzike iz ovog dela sveta.

Kompilaciju je napravio bubnjar Işık Sarıhan dok je boravio u Srbiji u periodu od jula do decembra prošle godine. Digitalno izdanje albuma izlazi u januaru 2018. u izdanju Inverted Spectrum Records-a.

Ovaj jednodnevni festival održaće se, 25. januara od 20 časova, u Kulturnom centru Grad, u Beogradu, gde će ljudi biti u mogućnosti da čuju ove jedinstvene umetnike. Organizatori tom prilikom najavljuju nastup svih 10 bendova sa kompilacije. Ulaz je 250 dinara.

Ostavite komentar: