brkovi

The Last Resort: Ako je pank išta učinio, proširio je svest


Pred sam Belgrade Riot Fest, dobro smo se zabavili uz intervju sa, ni manje ni više, nego legendarnim Oi! pank bendom iz Engleske, sastavom The Last Resort. Ovi pankeri koji godinama unazad ruše sistem i, kako i sami kažu, u panku otkrivaju slobodu izražavanja, prijateljstvo, individualnost i stav, obećavaju sjajnu svirku i sa nestrpljenjem jedva čekaju da dođu u Beograd. Naša scena im je približno ista kao i kod same kolevke panka, puna strasti i lojalnosti, a ovim putem, pred publiku, po poslednji put staju sa Beefom kao gitaristom. Kako su već izjavili, ovo im je poslednja svirka sa Beefom, nakon koje će održati i ostale zakazane koncerte, ali sa novom zamenom. „Beef je zaista bio važan član benda“ kaže JJ i dodaje: „ Roi i ja sviramo sa njim otkad znam za sebe, tako da je logično da sam jako tužan što ide. Na zvuku  gitare i sviračkom stilu zavide mu mnogi gitaristi punk i Oi! scene i to je bio vrlo važan deo onoga što je on donosio u bend“

The Last Resort su objavili i da traže gitaristu koji će ga zameniti, ali sviračke sposobnosti nisu jedino što očekuju od njega: „Beef je i pisao pesme sa mnom. Ima odličan sluh za sve ono što se u pesmi dešava, tako da će mi nedostajati i ta njegova strana… Od onoga ko ga bude zamenio sigurno ću tražiti i da učestvuje i u pisanju pesama.“ 

BR: Zdravo! The Last Resort još jednom nastupa u Srbiji. Recite nam kako se osećate, da li ste uzbuđeni?

The Last Resort: Da, veoma smo srećni što dolazimo ponovo u Srbiju. Bio je sjajan nastup prošli put kad smo bili i zaista se radujemo povratku i ponovnom koncertu.

BR: Da li da očekujemo uskoro novi album? Ili novu pesmu ili spot?

The Last Resort: Ne planiramo novi album do sledeće godine, ali nabavili smo SoundCloud profil na koji kačimo sa vremena na vreme razne retke i neobjavljene materijale. Njih možete pogledati ovde.

BR: Obzirom da ste legendarni Oi band koji nam dolazi ravno iz Engleske, možete li da uporedite pank scenu pre i sada?

The Last Resort: Ranije nismo imali mogućnosti da sviramo po svetu kao recimo sad. Scena je jača sada nego ikada pre. Definitivno ima više jedinstva danas. Uvek postoji dobar skup pankera i skinheada na nastupima i odlična stvar je što je sve to postignuto unutar DIY Networka.

BR: Pretpostavljam da ste upoznati sa muzičkom scenom na Balkanu. Koliko je pank scena u Srbiji slična sa pank scenom u Engleskoj?

The Last Resort: Očito da nismo bili u Srbiji nekih deset godina, ali zadnji put kad smo bili u Beogradu, naišli smo na scenu koja je veoma strastvena i lojalna kao i svaka scena u UK.

BR: “You Are The Beef” je knjiga koja govori o problemima, ali i o prelepim stvarima koje su se dogodile, o prepletima u životu jednog pankera i skinheada. Recite nam neke vaše doživljaje koji su vam ostali u sećanju?

The Last Resort: Izvini, Beef nije dostupan za komentare.

BR: Kroz “Rebels With A Cause” tražite objašnjenje zbog toga što je svaki dan isti i ništa se ne menja. Da li se slažete da se par stvari promenilo u poslednjih par godina i koliko je, po vama, pank uticao na to?

The Last Resort: I dalje postoji ogromna podela između bogatih i siromašnih. Oni bogati nastavljaju da prodaju našu nacionalnu imovinu u cilju punjenja svojih džepova, dok se medicinske sestre i učitelji i slični, bore svaki dan da sastave kraj sa krajem. Ako je pank išta učinio, proširio je svest, ali i borba se nastavlja. Dug je put pred nama.

BR: Da možete da birate, osim muzike, da li postoji još nešto što vas na isti način ispunjava?

The Last Resort: Fudbal, fudbal, fudbal!

BR: Kad smo već kod muzike, 4-Skins ili Sham 69 i zašto?

The Last Resort: Sham 69 sedamdesetih i 4-Skins osamdesetih. Očigledno, Roi je pevao u 4-Skins-u neko vreme unazad, pa bi on naravno izabrao njih. Hoxton Tom nam je i dalje dobar prijatelj. Delili smo zajedno binu i lepe trenutke tokom godina sa oba benda.

BR: Objasnite nam šta je to što najviše volite kod pank kulture?

The Last Resort: Neusklađenost, nezavisnost, individualnost, stav, puno osmeha, puno slobode izjašnjavanja, porodicu, prijateljstvo, poštovanje kad je potrebno, jebe nam se za sistem i za bogate i više klase.

BR: Nešto da poručite svojim fanovima u Srbiji…

The Last Resort: Oi! Oi! Jedva čekamo da vas sve vidimo na festivalu u Dom omladine Beograda. Mnogo je vremena prošlo otkad smo bili tu. Ako je suditi po poslednjem nastupu koji smo imali u Beogradu, ima da nam bude jebeno dobro.

Treći Belgrade Riot Fest održaće se 21.oktobra od 20h u sali Amerikana Doma omladine Beograda, a pored The Last Resort na festivalu će nastupiti bendovi Birtija, Drink Or Die, Žuta minuta, Štab i Cepeni Ćunci.

Ulaznice po ceni od 1490 dinara već su u prodaji na svim prodajnim mestima Eventima kao i online na www.eventim.rs. Na dan festivala cena ulaznice iznosiće 1890 dinara.

Ostavite komentar: