brkovi

Tamikrest u Vintage Industrial Baru u Zagrebu

Foto: Sebastien Rieussec

U nedjelju, 29. listopada, u Vintage Industrial bar se vraća jedan od najpoznatijih world music bendova – Tamikrest, pustinjski blueseri iz Malija.

Još od kada su Tamikrest izdali prvi album “Adagh” 2009. godine, povlači se poveznica s još jednim proslavljenim tuareškim glazbenicima. Kako dijele zajedničko nasljeđe sa Tinariwenom, koji su svirali prošlog ljeta upravo u Vintage Industrialu, neki su zato Tamikrest prozvali ‘duhovnim sinovima Tinariwena’.

Tamikrest stižu iz sjevernog Malija, a okupili su se 2006. godine u području Kidala, svi članovi redom u dvadesetim godinama. Sam naziv Tamikrest na Tamasheku znači – spajanje, savez ili budućnost.

Kako to često biva, mnogim glazbenicima koji istražuju glazbu izvan granica glazbene industrije, Tamikrest su bili pravo otkriće, pa je tako je i susret Tamikresta s Chrisom Eckmanom iz The Walkaboutsa, 2009. godine, tijekom njegova putovanja Saharom, završio suradnjom, te je producirao njihov prvi album “Adagh“. Na istom je albumu svoj glazbeni trag ostavio i glazbenik i producent Hugo Race, bivši član Caveovih Bad Seedsa.

Suradnja sa Chrisom Eckmanom nastavila se i 2010. godine na njihovom drugom albumu “Toumastin” koji je izdan 2011. godine. Treći album “Chatma“‘ izdan je krajem 2013. godine, a bend ga je promovirao upravo u Vintage Industrialu. Sljedeći je bio “Taksera” iz 2015. te novi, friški ovogodišnji “Kidal“. Naravno i to pod krovom Glitterbeat Recordsa.

Kad je Tamikrest utemeljen 2006. godine, svi su glazbenici bili u ranim dvadesetim godinama. Potječu iz regije oko Tamanrasseta, grada na jugu Alžira. Svi su pohodili školu “Les enfants de l’Adrar” u Tinzawatenu, maloj oazi usred pustinje koju je financirala europska zaklada, a upravo su tu budući članovi Tamikresta dobili svoju osnovnu glazbenu obuku. Njihovu mladost oblikovao je građanski rat koji se dogodio između 1990. i 1995. godine. Kad je 2006. izbila nova pobuna, Ousmane Ag Mossa i njegov prijatelj Cheick Ag Tiglia odlučili se ne boriti oružjem, već glazbom.

U mladosti su svirali tradicionalnu glazbu Kel Tamasheq (Tuareg) i naravno štovali su Tinariwen, koji ste prošle godine imali prilike gledali u Vintage Industrialu, a koji je osamdesetih godina već kombinirao afričku tradicionalnu glazbu s zapadnjačkom rock glazbom. Slučajni susret s američko-australskom grupom Dirtmusic na festivalu Au Désert 2008. godine, koji se održao u Essakaneu (oko 50 milja zapadno od Timbuktua), dovelo je do prijateljstva i glazbene suradnje. Kada je Dirtmusic snimao svoj drugi album, u studiju u Bamaku (Mali) 2010. godine. Kroz internet i mp3 kulturu članovi Tamikresta su saznali za velike glazbenike kao što su Jimi Hendrix, Bob Marley, Pink Floyd i Mark Knopfler, koji su momentalno utjecali na oblikovanje Tamikrestovog zvuka.

Tamikrest možete pratiti na njihovoj Web stranici i putem njihovog Facebook profila, a više o njihovom koncertu možete saznati putem Facebook eventa.

Ulaznice se prodaju po cijenama od 100 i 120 kuna.

Ostavite komentar: