Suffering's The Price

Skull Tower

Izdava?: GoodLife Recordings, 1.5.2014.

Producent: Vladimir Ilić

?anr: Beatdown Hardcore

Trajanje: 33:15

3.7/5

Ocena

Momci iz ovog niškog beatdown sastava su svakako daleko dogurali. Nastavši od bivših članova i pepela nekadašnjeg Bitumena, prošli su daleki put od skupine klinaca koji entuzijastično prave buku za svoje HC drugare u skučenim klubovima i demo svirkama do oformljenih muzičara koji prave brutalnu, nemilosrdnu buku koja dolikuje bendu koji je sebi za cilj zacrtao da gura dalje.

Suffering’s The Price je posle godinu dana dugog iščekivanja iz svoje kućne produkcije izdao svoj album prvenac, Skull Tower, za belgijsku kuću GoodLife Recordings, koja specijalizuje hardcore bendovima, i prethodno je izbacivala izdanja svetski poznatih imena kao što su Avenged Sevenfold i Dying Fetus, a trenutno im je i Nasty na rosteru.

Pre samog slušanja, Suffering’s The Price jasno stavlja do znanja gde su mu koreni i svako ko iole poznaje svoju istoriju to može videti još iz omota. Veoma frontalno i direktno, album se otvara pesmom istoimenom sa bendom, i uvodnim monologom pruža izbor između buđenja u laži, ili otvaranja istini i saznanju koliko je zečeva jazbina zasta duboka. Istina je na dnu, dno je duboko u grotlu beznađa, dok je suicidalni skok unutra veoma primamljiv za svakoga ko preferira grub zvuk. Energično, brzo i nabijeno, mašinskom jačinom mitraljeza pametno upakovanom u oblik rifa, ovaj album bukvalno preliva sirovom brutalnošću, koja iz Niša nije izašla mnogo dugo. Nakon prve tri pesme, već ćete biti daleko uvučeni u divljačku euforiju koju STP prenosi.

„Interlude“ svojim početkom kroz gusle rasvešćuje slušaoca i podseća da je ovaj bend, opet, iz Srbije, i priprema na sledeću pesmu, „Moj Svet“ koja će većinu slušalaca sigurno i prijatno nasmejati replikom iz filma „Ko to tamo peva?“, pre nego što uleti nazad u crveni bes, ali ovog puta na maternjem jeziku. Retko ko primenjuje Srpski u pesmama ovakvog konteksta i stila, ali ovde se očigledno može videti primer da to može biti podjednako efektno (a i može se izbeći gramatička nelogičnost i takozvana „salata reči“ koju mnogi bendovi ostavljaju u svom radu -prim. aut.).

Avaj, svako ostvarenje ima neku svoju manu. Jedna stvar od koje ovo ostvarenje pati (ironično) je dinamika. Ako se izostave uvodni semplovi, uzevši u obzir polučasovnu dužinu celog albuma, dobija se utisak da se sluša jednolično monumentalno delo, umesto deset ne-toliko-različitih pesama. Hardcore/Beatdown osnova, iako je veoma dobro i uvežbana i predstavljena, odaje jak utisak da je sve to krajnje tesno sazidano unutar fasade žanra, i samu sebe (opet ironično) sabija u svojoj repeticiji. Druga stvar je već pomenuta, kućna produkcija koja, iako je na solidnom nivou za kvalitet koji pruža, i te kako prisutna u uhu bilo koga ko se razume u istu. Doduše, slušanje ovakvog benda se ne vrši u izolovanom okruženju sa kućnim sistemom, nego u pomahnitalom moru mesa braće koraša!

Treća stvar je više kreativnog tipa, a to je inovacija, za koju svakako ima mnogo mesta. Pomenuti Interlude, na primer, iako kratak (ime objašljava sve, no?) prosto tera za nekim ponavljanjem guslarske deonice, dok su semplovi na uvodima drugih pesama tu više kao pauza između sledećeg baraža zvuka, umesto da bude više raznolikosti u samim numerama, po mogućnosti čak i van strogo postavljenih žanrovskih normi. No, ruku na srce, ovo im je tek prvenac i dalja ostvarenja tek treba da dođu. Sve u svemu, svakako je u pitanju album na koji treba obratiti pažnju. Temelj je postavljen, iako malo grubo, ali i to je dobar početak. Lična preporuka? – „The Dark Age“!

Spisak pesama:

  1. Suffering’s The Price
  2. Big Mouth
  3. When It’s Time
  4. Interlude
  5. Moj Svet
  6. Final Judgment
  7. Echoes
  8. The Dark Age
  9. Cut Off That Bound
  10. This World Is Mine

Ostavite komentar: