Šta muzičari slušaju: Maja Cvetković (E play)

E-PlayMaja Cvetković, vokal i basistkinja alternativnog benda E-Play iz Beograda, ove nedelje u rubrici “Šta muzičari slušaju” za Balkanrock otkriva koja su četiri albuma ostavila utisak na nju.

GRINDERMAN – Grinderman (2007)

Prosto neverovatan album. Toliko iskrene energije, dobre muzike, fenomenalnih tekstova na jednom mestu. Ovaj album me je potpuno osvojio već na prvom slušanju, a onda kada sam pročitala tekstove (poput “No Pussy Blues”) potpuno su me “dokusurili” u pozitivnom smisli. Nick , Warren, Martyn i Jim su apsolutni pokazatelji kako izgleda bend koji se ne boji da iskreno pokaže svoju raspojasanu energiju. Bez ikakvih stega i briga o velikoj prodaji albuma ovog puta su se samo prepustili muzici. U jednom razgovoru sa Warenom čula sam savet: “da bi bend mogao stalno da bude na turneji mora da napravi još jedan bend ali pod drugim imenom, muziku za film, poseban solo album (svaki od članova) i to je ključ uspeha da bi se stalno bilo na turneji”

RAGE AGAINST THE MASHINE – RATM (1992)

Ovo je jedan od najvažnijih albuma za moje muzičko sazrevanje. Četvoro ljudi na traci zvuče kao jedan- to se ne sreće baš često. Neverovatno kako svaki član benda nosi svoj pečat koji je potpuno nezamenljiv. Čula sam toliko izvodjenja cover bendova pesme “Killing in the name” i nikada nije zvučala ni približno dobro.
Ovaj album bih preporučila svim mladim ljudima koji tek upoznaju i istražuju muziku. Mislim da je jako važan i da spada u 10 najboljiih albuma na svetu. Taj album ne zastareva i nije nešto šta može pregaziti trend i novi elektronski bitovi. Ovo je album koji traje i nadam se da ću imati prilike da ga čujem i uživo. To mi je još uvek neostvaren san!

NIRVANA – In Utero (1993)

Sve što ima veze za čovekom koji se zove Dave Grohl privlači moju neverovatu pažnju. Iako sam mislia da posle Neverminda nema dalje i da je tim albumom objašnjeno kako trio vrlo jednostavnim melodijama može da pogodi pravo u centar, ipak se desio In Utero i pokazao mi suprotno. Najbolja pesma sa ovog albuma mi je nastavak Smells-a, a to je “Rape me”.

COLDPLAY – X&Y. (2005)

Ovo je jedina ploča u kojoj ima 13 pesama sporijeg tempa a da se meni sviđa. Generalno, previše sporih (srednje sporih) stvari na jednom mestu ne drži dugo moju pažnju. Pored toga što se na ovom albumu nalazi i jedna obrada( Kraftwerka) – album mi i dan danas zvuči kao jedan od najkompletnijih albuma Coldplaya. Najdraža pesma mi je “Fix you” i to zbog aranžmana koij je dopustio da bubanj krene tek na kraju pesme i samim tim se stvori neverovatno eksplozivna dinamika. Mnogi kažu da je tu pesmu napisao za svoju ženu Gvinet kada joj je otac umro. Kada sam ih gledala uživo u Pragu, pogrešili su baš na toj pesmi tj. Kris Martin je jednostavno ispao. Međutim da bi izgladili stvar –odsvirali su pesmu još jednom na bis i bilo je apsolutno fenomenalno. Po tome pamtim ceo koncert.

Ostavite komentar: