Sitna, ali dinamitna Zola Jesus u Tvornici Kulture

Foto: Gabrijela Butigan

Foto: Gabrijela Butigan

Zola Jesus ovaj je vikend ponovno posjetila Hrvatsku i pokazala da joj se glazbeni izričaj razvio i možda promjenio, ali da nikako nije ostala bez inspiracije za stvaranje kvalitetne glazbe kao ni bez energije za napraviti dinamitan show. 

Danas je u moru slatkih teen pobjednica kojekakvih showova i tatinih sinova s vlastitim studijem postao pravi izazov pronaći iskren talent i glazbenike koji su svoj uspjeh stekli napornim radom, umjesto udavanjem za playboya ili svađanjem na Twitteru. Ali na sreću, svako toliko se dogodi da taj talent koji dugo bude skriven po underground klubovima ili loše posjećenim YouTube kanalima izađe na vidjelo, dođe do prominencije i zaradi publiku koja ga tim više cijeni, jer je svjesna nepravde današnje glazbene industrije.

Zola_Jesus_03Nešto slično dogodilo se i kantautorici pod imenom Nika Roza Danilova, poznatijoj po svom umjetničkom pseudonimu i projektu Zola Jesus. Nakon više godina vokalnog treninga vođena željom da jednom postane operna pjevačica, Zola Jesus se u srednjoj školi okrenula rocku i za vrijeme studija počela s pisanjem glazbe na klavijaturama. Godine 2010. upala je u uho i Fever Ray s kojom je završila i na europskoj turneji, ali iz nekog razloga i dalje je ostala relativno neotkriven dragulj i njeno ime je poznato tek nekolicini slušatelja alternativne glazbe. Nakon ove turneje, doduše, to će se vjerojatno promijeniti.

Iako nije bilo predgrupe, ugođaj u Velikom Pogonu Tvornice Kulture stvoren je instrumentalnom glazbom, ili bolje rečeno zvukovima, koji su dočaravali mračniju atmosferu koja je ionako oduvijek dio glazbenog izričaja Zole Jesus. Ubrzo su se iz zvučnika počeli nazirati uvodni taktovi naslovne stvari s najnovijeg albuma “Taiga” i na pozornicu su stupili klavijaturisti i bubnjar, a za njima i iznenađujuće sitna Zola Jesus. Prvu polovicu pjesme provela je stojeći na mjestu i pjevajući više puta iste dvije rečenice, kad je sukladno iznenadnoj perkusivnoj kulminaciji eksplodirala energijom i počela plesati, trzati se i bacati po ogradi i podu dok je rasvjeta divljala u ritmu i kompletan se prostor tresao od jačine basa.

Zola_Jesus_02Slijedio je prvi singl s istog albuma, “Dangerous Days” iz kojeg se iščitava Zolina vizija da napravi pop album. Vrijedi spomenuti i da je ovaj album nastajao duže od devet mjeseci kad se Zola zatvorila u stan na otoku Vashon u saveznoj državi Washington, iz kojeg je imala pogled na šumu i jako puno vremena za preispitivanje osobnih svjetonazora. I sama tvrdi da joj se u tom periodu promijenio pogled na svijet i pružio joj priliku povećati vlastito samopouzdanje. Ovo je vjerojatno razlog i zašto toliko pjesama s novog albuma odašilje pozitivne poruke.

Međutim, unatoč pokušaju pop glazbe i ohrabrujućim tekstovima, Zola Jesus zadržava svoj prepoznatljiv stil radi kojeg je često uspoređivana s Diamandom Galás i Lisom Gerrard, na što je podsjetila i iduća pjesma, “Dust”. Koncert je tako izgledao kao kombinacija pop i mračnijih pjesama, onih s novog albuma i nekih starijih, kao “Sea Talk” s albuma “Stridulum II” iz 2010. te sporijih pjesama i onih na koje bi Zola kompletno podivljala i nekoordinirano se rasplesala ili, bolje reći, razbacala na jedan dražesno histeričan i ekscentričan način.

Za vrijeme pjesme “Lawless” popela se na zvučnik, pjesmu “Nail” je započela bez mikrofona i prisutne impresionirala svojim prekrasnim, snažnim glasom, a usred pjesme “Hollow” se spustila s pozornice i zaplesala s publikom. Između izvedbi zahvaljivala se publici na hrvatskom, a prije posljednje pjesme je posjetiteljima dala do znanja koliko joj je drago biti natrag u Hrvatskoj i spomenula da se osjeća kao da je među “svojim ljudima”.

Zola_Jesus_06Bis je započeo pjesmom “Skin” s albuma “Conatus” iz 2011., a koncert je završen jednom od Zolinih poznatijih pjesama pod nazivom “Vessel” kojom si je, među ostalima, osigurala i svrstavanje pod industrial žanr.

U nešto više od sat vremena, Zola Jesus ostavila je dojam izvrsne glazbenice i pomalo neobične zabavljačice (na kraju se bacila preko ograde s pozornice i bend je zbunjeno otišao u backstage bez nje), a nisu ni njeni klavijaturist, trombonist i pogotovo bubnjar ostali nezapaženi.

Bez obzira na to stvara li Zola Jesus pop, dark wave, industrial ili bilo kakvu drugu vrstu glazbe, očito je da se radi o nadarenoj mladoj ženi, perfekcionistici i radišnoj glazbenici, te je apsolutno vrijedno poslušati je i posjetiti na koncertu.

Ostavite komentar: