Scott Kelly (Neurosis, The Road Home, Shrinebuilder, Corrections House): “Bez porodice bi sve ovo propalo”

scottkelly2013Povodom nastupa jednog od njegovih mnogih projekata (The Road Home) u zagrebačkoj Močvari 21. februara, ugrabili smo priliku da uradimo intervju sa Scottom Kellyjem, gitaristom i pevačem legendarnog kalifornijskog benda Neurosis. Šta on ima da kaže o svojim bendovima, ali i o internetu i porodici pročitajte u nastavku.

Scottkelly5BR: Neurosis je oformljen 1985. kao hard core bend. Šta je dovelo do toga da bend krene da menja svoj pravac ka nečemu, do tada, nepoznatom?

Kelly: Posvetili smo se evoluciji našeg zvuka bez obzira na cenu. Kad smo bili mladi mnogo toga smo žrtvovali kako bi dobili priliku da iznesemo zvuk kakav smo zamislili na svetlost dana.

BR: Sa Neurosisom imate 10 izdanja iza sebe. Svi ti albumi se smatraju izuzetno uticajnim u metal zajednici. Ali koji od njih je po vama bio najznačajniji za sam bend i zbog čega?

Kelly: Najvažniji je uvek onaj sledeći, jer sve na čemu smo dosad radili nas vodi dalje u sledeći krug kreiranja.

BR: Zajedno sa svojim kolegama iz benda pokrenuli ste izdavačku kuću Neurot Recordings koja je objavila veliki broj, sada već, dobro poznatih bendova poput Isis, Grails, Made Out Of Babies i tako dalje… Šta se novo kuva u Neurot kuhinji? Koja imena mislite da će nas iznenaditi?

Kelly: Sledeće što ćete čuti biće Stoneburner i YOB.

BR: Jedan od bendova sa vaše etikete je i belgijski bend Amenra kojima ste gostovali na njihovom poslednjem albumu. Kako je došlo do te saradnje?

Kelly: Imao sam solo nastup u blizini studija pa su me pitali da dođem i radim na vokalima. Naravno, rekao sam da hoću jer su oni moja braća i volim Amen Ra.

BR: Pored njih učestali ste gost i momcima iz Mastodona koji su ipak dosta popularniji od Amenre. Koliko je opravdano verovati da su vam ta gostovanja doneli i neke nove slušaoce mlađe generacije koji se do tada nisu susretali sa Neurosisom?

Kelly: Siguran sam da jesu. Međutim dosad mi još niko nije zapravo rekao da su tako došli do Neurosisa ili nekog od mojih drugih projekata.

corrections-houseBR: S obzirom da ste muzikom počeli da se bavite poprilično davno a da je u današnje vreme internet nesporno dominantan medij za promociju i povezivanje bendova eksperimentalnijeg karaktera, možete li nam reći kako se snalazite u tim novim “vodama”? Koliko je internet zastupljen u radu benda a koliko u radu izdavačke kuće?

Kelly: Internet je jednostavno normalan život za nas sve. Zbog njega je sve puno lakše kad je u pitanju komunikacija, promovisanje, prodaja, putovanja, itd. Zapravo je sve bolje zbog interneta ako nas pitate. Tako i jesmo konstantno izloženi novim ljudima.

BR: Poput vašeg kolege iz benda (Steve Von Till) i vi ste se odlučili na iskorak u solo karijeru. Šta je to što vam takav potez omogućava u kreativnom smislu i šta neko ko do sada, kojim slučajem, nije čuo to može da očekuje?

Kelly: Iskrene, emotivne i jednostavne pesme. Ne pišem ništa luksuzno, ali pokušavam održati složene emocionalne i spiritualne teme unutar jednostavnog okvira pesama.

BR: U Zagreb nam dolazite po drugi put. Prvi nastup je bio posvećen solo radu dok ovog puta dolazite sa svojim relativno mladim projektom The Road Home. Šta biste istaklu kao specifičnog ovog projekta koji ostali vaši radovi ne poseduju?

Kelly: The Road Home je produžetak mog solo rada s vrlo bitnim doprinosima mojih vrlo pouzdanih i poštovanih prijatelja i braće, Noaha Landisa i Grega Dalea. Oni donose potpuno novi nivo dinamike, dubine i odanosti pesmama. Osećamo sve te pesme kao da smo jedno pa ih tako i izražavamo.

Scott KellyBR: S obzirom da pomenuti projekat iza sebe ima, za sada, samo jedan album, mogu li posetioci očekivati neki vid “preseka karijere” kada je setlista u pitanju?

Kelly: Da, moći će se čuti i pokoja Road Home verzija nekih od mojih starijih solo materijala.

BR: Nedavno ste oformili i bend Corrections House. Pored vas u njemu su i Mike IX Williams (Eyehategod), Sanford Parker (Minsk) i Bruce Lamont (Yakuza). Koliko je teško iznositi sopstvene ideje i doći do dogovora u takvom jednom kolektivu sačinjenom od muzički već profilisanih i jakih ličnosti?

Kelly: Nije moglo biti lakše ili prirodnije. Odlično se slažemo. Svi želimo istu stvar i voljni smo za to i raditi. Vrh organskog vrtlarenja.

BR: Očigledno je da vam ne manjka inspiracije i da ste vrlo zauzeti gore navedenim bendovima. Međutim postoje li prioriteti u vašoj budućoj karijeri ili planirate da se aktivno posvetite svim gore navedenim bendovima podjednako?

Kelly: Planiram ostati aktivan sa svim projektima u budućnosti. Međutim, prioritet mi uvek leži sa porodicom, sa mojom ženom i decom. Iako provodim po oko 4 meseca godišnje na putu, potpuno sam usredsređen i odan svom životu sa njima. Bez njih sve ovo bi propalo.

Ostavite komentar: