Pustinjski bluzeri Tinariwen sviraju u Zagrebu

Tinariwen
Ovjenčani glazbenim nagradama, među njima i nagradom Grammy za najbolji album world glazbe te BBC-jevom nagradom u istoj kategoriji, šesteročlana skupina tuaršekih nomada Tinariwen, sa šest studijskih i jednim live albumom stižu u zagrebački Vintage Industrial Bar, gdje će svirati u nedjelju, 10. srpnja.

Proputovali su pola svijeta i svirali na gotovo svim većim festivalima – od Glastonburyja, Coachellae, Roskildea, Les Vieilles Charruesa, Printemps de Bourgsa do WOMAD-a.

Zbog svog mantraškog fuzz funka i ‘blues riffsa’ u kombinaciji s alžirskim raiom i egipatskim popom u najavama i opisima često ih vole okarakterizirati kao Led Zeppeline iz Sahare. Glazba koju stvaraju šarmirala je publiku, glazbene kritičare te brojne top glazbenike, od kojih su s nekima i surađivali na svojim izdanjima I nastupima; bili bi to Carols Santana, Robert Plant, U2, Radiohead, Coldplay, Wilco, Brian Eno, Dirty Dozen Brass Band, TV On The Radio i Henry Rollins.

Tinariwen dolaze iz Sahare, iz sjevenog dijela Malija, no okupljeni su 1979. godine u Alžiru. Naziv grupe na tamasheku, jeziku Touarega, znači “prazan prostor’”, a opisuje njihov dom, beskrajnost pustinje iz koje dolaze. Pažnju glazbene scene izvan Sahare dobivaju 2001. godine nakon izdanja “The Radio Tisdas Sessions” i nakon izvanrednih live izvedbi na Festival au Desert i Roskilde festivalu. Svjetska slava širi se poput pupoljka nakon albuma “Aman Iman“.

Ulaznice za ovaj koncert u pretprodaji će iznositi 90 kn dok će na dan cijena skočiti na 120 kn. Ulaznice u pretprodaji mogu se nabaviti u Dirty Old shopu u Tratinskoj 13 te na šanku Vintage Industriala svaki dan, osim ponedjeljka, od 20 sati.

Ostavite komentar: