Punk rock legende GBH sviraju na 5. rođendanu Vintage Industriala


Već je 5 godina prošlo otkad je zagrebački Vintage Industrial Bar otvorio svoja vrata, kroz koja je protutnjala hrpa umjetnika, glazbenika, turista, gostiju svakodnevnih i putnika namjernika pa su organizatori odlučili za 5. rođendan ponuditi 5 dana raznolike glazbe i zabave.

Prvi po redu su povratnici u Vintage Industrial, britanske punk/rock legende GBH, koji otvaraju tjedan slavlja, u utorak, 12. prosinca, i to u sklopu promocije novog im albuma “Momentum” koji izlazi nakon 7 godina studijske pauze.

Punk rock legende GBH snovani su 1978. u Birminghamu, a sa prvim singlovima “No Survivors” i “Give Me Fire” probijaju se na ‘Top Of The UK Charts’ te odmah plijene pažnju svojim specifičnim hardcore/punk/rock zvukom i ekscentričnim punk imageom dugačke kose dignute u zrak. Prvi album “City Baby Atatcked By Rats” izlazi 1982. i GBH odmah vodi na vrh punk scene. Ubrzo slijede američke i japanske turneje gdje sviraju velike dvorane i uz The Exploited postaju najveći punk/rock band. Albumi “City Baby Atatcked By Rats” i “City Baby Revenge” danas su punk klasici.

Kroz godine GBH izdaju cijeli niz albuma, pune dvorane po cijelom svijetu, pjevač Colin postaje ikona punk scene, a njihov logo se nalazi na gotovo svakoj kožnoj jakni punkera širom svijeta. Zahvaljujući svojoj beskompromisnosti i originalnosti postaju jedan od največih punk rock bendova druge generacije uz The Exploited, Dead Kennedys, UK Subs, Discharge. Zbog svojeg koketriranja sa metal zvukom cijela moderna metal scena navodi GBH za jedne od svojih uzora pa tako i Sepultura, Metallica, Slayer (‘Sick Boy’), a prozvani su i ‘Motorhead on 45’ (ubrzani Motorhead).

Zanimljivo je da su GBH jedna od rijetkih grupa koja je opstala u originalnoj postavi od samog početka što je vjerojatno i jedna od tajni njihovog uspjeha. Godine 1996. objavljuju album “Punk Junkies” koji je uz The Exploitedov “Beat the Bastards” proglašen najboljim punk/rock album godine. Sa predposljednjim, jedanaestim studijskim albumom “Parfume and Piss” GBH se vraća prvobitnom sirovom zvuku, vjerojatno zaslugom producenta Larsa Frederiksena (Rancid). No, ovi veterani punka rade i dalje. Nakon 7 godina pauze, imaju novi album “Momentum” (17.11. Hellca Records), s kojeg ćete, uz sve stare hitove, moći premijerno čuti 12.12. u Vintage Industrialu.

GBH su prvi puta nastupili u Zagrebu 1987. u legendarnom Kulušiću, zatim 2009. u Boogaloou, te 2014. u Vintage Industrialu.

Karte se u pretprodaji mogu kupiti po cijeni od 65 kn u Vintage Industrialu te u Dirty Old Empireu, a na dan koncerta ulaznice će koštati 80 kn.

Ostavite komentar: