brkovi

Proslava svjetskog dana glazbe širom Hrvatske

Meritas

Meritas

Svjetski dan glazbe slavi se svake godine na prvi dan ljeta, 21. lipnja. Svojom će besplatnom svirkom ovaj dan upotpuniti niz profesionalnih, ali i amaterskih glazbenika  u šest hrvatskih gradova.


Organizator Svjetskog dana glazbe je Hrvatska glazbena unija, dok je glavni cilj da na jedan dan gradovi postanu zonom slobodne svirke, a glazbenici glazbu približe građanima. Svoju ljubav prema glazbi u Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Rijeci, Puli i Osijeku na publiku će prenijeti preko 100 glazbenika, među kojima su samo neki: Parni Valjak, Meritas, Boa, Davor Radolfi, Songkillers, Markiz, Adastra, Aerodrom, Radio Luksemburg, Auguste te Simfonijski orkestar HRT– a.

Za sada je poznato da će Meritas nastupiti u Osijeku, dok će u Zagrebu zasvirati Auguste kao i četiri ansambla HRT-a – Tamburaški orkestar, Jazz orkestar, Zbor i Simfonijski orkestar izvodeći širok repertoar francuske glazbene tradicije. U Splitu će se u izvedbi Eskilstunas Ungdomssimfoniker iz Švedske građanima pokušati približiti klasična i filmska glazba. Osim svirke održat će se i razne radionice koje će u Zagrebu, na primjer, biti smještene na deset različitih lokacija.

Svjetski dan glazbe (franc. Fête da la Musique) slavi se svake godine 21. lipnja besplatnim nastupima glazbenika na otvorenim pozornicama i ulicama. Sam cilj organiziranja Svjetskog dana glazbe je promocija svih žanrova glazbe i isticanje važnosti koje glazba nosi. Svjetski dan glazbe održava se u više od 460 gradova u preko 110 zemalja svijeta na svim kontinentima.

Ostavite komentar: