Priča o ženi iz pesme “So Long, Marianne” Leonarda Cohena

leonard-cohenJedna od najpoznatijih pesama čuvenog Leonarda Cohena So Long, Marianne“, inspirisana je sa i napisana za Marianne Jensen, kasnije Ihlen, nekadašnju manekenku iz Oslakoju je pevač upoznao u Grčkoj, na ostrvu Hydra, davne 1960. godine.

Leonard Cohen je za Marianne izjavljivao da je ona najlepša žena za koju on zna. U radosnom trenutku upoznavanja, ona je bila napuštena od strane tadašnjeg supruga, norveškog romanopisca , Axela Jensena, zbog druge žene.

Prelepu Mariaane, koja je tada imala 23. godine, i njenog sina, Cohen je pozvao da žive sa njim  u Montrealu, što je ona i prihvatila. Posvetio joj je poeziju “Flowers for Hitler” kao i mnoge njegove pesme, poput “Famous Blue Raincoat” i “Bird on the Wire“.

Međutim, posle pet godina zajedničkog života, njihova ljubavna priča se završila. Fotografija Marianne nalazi se na zadnjoj strani omota njegovog albuma “Songs From A Room“.

Pesma “So Long Marianne” objavljena je 1967. godine (album Songs Of Leonard Cohen), i u njoj su sažeti razlozi raspada njihove veze. Cohen se u intervjuu iz 1992. godine prisetio dubokih osećanja koja je gajio prema lepoj norvežanki, rekavši da se ljudi menjaju, ali da ljubav prema nekima nikada ne umire. Marianne je preminula 28. jula ove godine u Oslu u 81. godini.

Cohenove poslednje reči upućene njoj bile su:

“Know that I am so close behind you that if you stretch out your hand, I think you can reach mine… Goodbye old friend. Endless love, see you down the road.”

Save

3 komentara o “Priča o ženi iz pesme “So Long, Marianne” Leonarda Cohena

 • Zorica

  Izgleda da mi je danas los dan za ovakav vid komunikacije – opet sam napravila2 grescice – ispustila sam jedno slovce, a i nedostaje jedan zarez!
  Ma necu biti toliko stroga prema sebi – poruka je jasna…

  Reply
 • Zorica

  Uh, ima puno gresaka – i ortografskih i nekih drugih. Ja ipak znam da sam dovoljno pismena i da sam to mogla lepo da pregledam pre slanja, sigurno bi izgledalo drugacije! Bi st bi, bilo je krajnje spontano…
  P. S. A mozda to neko i valjano izlektorise <3

  Reply
 • Zorica

  Ja sam ozbiljan Lronardov fan jos od davne 1970 kada sam prvi put cula njegovo antologijsku SSusanne, imam puno njegovih albuma i koje cega drugog, prisustvovala sam njegovom koncertu u Beogradu 2009. ali se nikada nisam ovako najezila dok sam slusala njegove pesme nego kao sada kada nekako “izbunarih” ovaj momenat sa nekog od njegovih koncerata.Neprevazidjeno – svakom smislu. Aranzman, snazno izvodjenje( vidi se koliko on ustvari ima snazan vokal but he is hiding it pretty well, usually, saznanje kome je ta pesma, kao i mnoge druge, posvecena – sve to svedoci ds postoje ljubavi, povezanosti u svakom smislu te reci na forever and a day. To je bilo TO <3

  Reply

Ostavite komentar: