brkovi

Preminuo Percy Sledge

percy sledgePercy Sledge, slavni r&b pevač iz Alabame, najpoznatiji po svom klasiku “When a Man Loves a Woman”, preminuo je jutros u svom domu u Louisiani, u 73. godini, nakon duge i teške borbe s rakom. Tužnu vest potvrdio je u utorak njegov agent Steve Green.

Percy Sledge je pevao proteklih 50 godina, a poslednje što je objavio bila je “The Gospel of Percy Sledge”, 2013 godine.

Jedan od najvećih soul hitova svih vremena “When a Man Loves a Woman’, bila je inspirirana stvarnim životnim događajem (pesma o devojci koja je ostavila Sledgea zbog drugog muškarca). Snimljena je 1966. godine kao prvi Sledgeov singl i više nedelja je bila na vrhu britanskih i američkih top listi te prvi američki broj jedan snimljen u studiju Muscle Schoals u Alabami. Pored nje, neki od Sledgeovih hitova su i “Warm and Tender Love,’ ‘It Tears Me Up,’ ‘Out of Left Field’ i ‘Take Time to Know Her.”

Pre nego je postao popularan radio je na plantažama pamuka kod rodnog grada Leightona u Alabami, a ranih šezdesetih godina u bolnici, u obližnjem Sheffieldu, gde ga je jedan pacijent čuo kako peva i preporučio producentu Quinu Ivyu. 

1989. godine dobio je nagradu za životno delo od R&B fondacije, a u 2005. godini je primljen u Roc & Roll kuću slavnih.

Ostavite komentar: