Preminuo blues gitarista Johnny Winter

johnny-winter

Legendarni blues gitarist Johnny Winter preminuo je jučer, 16. srpnja, u 71. godini života, kako prenosi American Blues Scene Magazine.

Winter je odrastao u glazbenoj obitelji, a još je kao tinejdžer svirao s blues velikanima poput Muddyja Watersa i BB Kinga. Prvi album “The Progressive Blues Experiment” objavio je 1968. i pokazao kako se uspješno povezuje tradicija gitarskog blues-slidea i žestokog hard rocka. Kroz čitavu je karijeru inovativno pristupao bluesu što mu je osiguralo poštovanje brojnih fanova, ali i kritičara.

Poznat po svojim energičnim blues-rock albumima i nastupima uživo šezdesetih i sedamdesetih godina, Winter je također producirao tri albuma za blues legendu Muddyja Watersa koji su nagrađeni Grammyjima. Godine 1988. primljen je u Blues Foundation Hall of Fame, a 2003. magazin Rolling Stone uvrstio ga je na listu 100 najboljih gitarista svih vremena, na 63. mjesto.

Johnny Winter glazbeno je bio aktivan sve do samoga kraja, a početkom rujna trebao je objaviti novi album “Step Back” na kojemu bi gostovali Eric Clapton, Ben Harper, Billy Gibbons, Joe Perry, Dr. John, Leslie West, Brian Setzer i Joe Bonnamassa.

Jenda Derringer, supruga bivšeg Winterovog suradnika Ricka Derringera, na svom je Facebook profilu navela kako je Johnny Winter preminuo u Zürichu, u Švicarskoj.

Jenda Derringer facebook

Ostavite komentar: