brkovi

Preminuo Arsen Dedić, veliki šansonjer Balkana

arsen-dedicArsen Dedić, jedan od najomiljenijih muzičara i izvođača na tlu bivše Jugoslavije, preminuo je večeras u 78. godini u KBC-u Zagreb, od posledica sepse nastale nakon operacije ugrađivanja proteza kuka u Krapinskim Toplicama.

Arsen Dedić je bio svestrani umetnik, kompozitor, flautista, dirigent, aranžer, muzički producent i pesnik. Jedan je od utemeljitelja žanra šansone na našim prostorima, prepoznatljivog vokalnog i dovitljivog pesničkog stila. Bavio se i pisanjem muzike za pozorišne predstave, filmove i televizijske serije.

Rođen je u Šibeniku 28. jula 1938. godine. Odrastao je pored mora, pohađao šibensku gimnaziju i muzičku školu. Na studije Pravnog fakulteta u Zagrebu odlazi po želji roditelja, ali 1959. godine upisuje Muzičku akademiju i diplomira na njoj 1964. godine. Mediteranski mentalitet i atmosfera u velikoj meri su uticali na njegov umetnički stil. U kasnijim godinama je isticao da jednim od svojih najvećih uspeha smatra vezu sa svojom životnom partnerkom Gabi Novak, sa kojom se venčao 1970. godine.

Sa velikim brojem nagrada i priznanja, sa obimnim umetničkim opusom od preko 30 albuma, Arsen je i poslednjih godina, narušenog zdravlja, neumorno radio. Ostaće upamćen kao romantik, veliki šansonjer Balkana sasvim posebnog stila visoke umetničke vrednosti.

Vreme i mesto sahrane biće objavljeni naknadno.

Ostavite komentar: