brkovi

Poznati detalji beogradskog koncerta grupe Mizar

Mizar

U organizaciji koncertne agencije Resetor, u subotu, 18. aprila, na Vračar Rocks festivalu u Centru za kulturu Božidarac nastupiće začetnici darkwave-a na našim prostorima makedonski sastav Mizar.

Autentični darkeri, prema mnogim mišljenjima i najbolji makedonski bend svih vremena, Mizar, od 1983. godine kada je osnovan do danas prošao je kroz mnoge faze. Menjao je postavu, rastajao se i ponovo sastajao, ali je bend sve vreme ostao dosledan svom specifinom muzičkom izrazu – Mizar stvara muziku zasnovanu na staroslovenskim napevima, makedonskom folkloru i vizantijskoj tradiciji, oblikovanoj u darkerskom ruhu.

Katabazija

katabazija

U tridesetogodišnjoj karijeri bend je više puta prestajao sa radom, ali konačno ponovno okupljanje 2003. godine​ im je ulilo​ novu kreativnu snagu. Iste godine objavili su singl “Počesna strelba” koji je proglašen najboljom makedonskom pesmom nastalom nakon raspada bivše Jugoslavije. Aktuelni album Mizara objavljen je davne 2011. godine pod nazivom “Deteto i beloto more“, a u saradnji sa crkvenim horom Harmosini. Bend je ovim izdanjem još jednom dokazao da svoju vernu, brojnu publiku neće prestati da iznenađuje. Iako se nikada tačno ne zna kada će izaći njihov novi album, prošle godine su nagovestili novu fazu u svom radu, u kojoj će prvi put u svojoj postavi predstaviti i ženski vokal.

U intervjuu za Balkanrock​ Goražd Čapovski, gitarista Mizara, otkrio je da će novo izdanje nositi naziv “Šarena krava” i da će to biti “MIZAR 5 OTKROVENIE”. Sam Izlazak albuma se planira za mesec maj, a na njemu se bend vraća korenima zvuka. Dominiraće dark wave zvuk u stilu prvog albuma, dok će tradicionalni elementi biti uglavnom u tragovima. “Za razliku od predhodnih albuma prvi put ćemo imati ženski vokal. Raznolik je stilski koncept, zato se album i zove Šarena krava, šareno je vreme u kome živimo”, rekao je prošle godine Gorazd.

U Beogradu su poslednji put nastupili u Kombank Areni 2012. godine u okviru IQ festivala.

Kao gosti na velikom beogradskom koncertu grupe Mizar nastupiće i Katabazija iz Kruševca​
i pančevački sastav Fancy Frogs, koji će publiku uvesti u koncertni spektakl makedonskih veterana.

Aktuelna cena ulaznice iznosi 1.000 dinara, odnosno 1.200 na ulazu u Božidarac, na veče koncerta. Za sve koji žive izvan Beograda otvorena je e-mail adresa kartemizar@gmail.com preko koje može da se izvrši rezervacija ulaznica po ceni od 1.000 dinara. U pismu obavezno navesti ime, prezime, količinu potrebnih ulaznicai, kao i broj mobilnog telefona. Rezervisane ulaznice moći će da se preuzmu na dan koncerta (do 2​1​ sat), na ulazu u klub.

Jedan komentar o “Poznati detalji beogradskog koncerta grupe Mizar

Ostavite komentar: