Paradise Lost odličnim koncertom zagrebačkoj publici predstavili novi album

Paradise Lost

Paradise Lost; foro: Marko Plečko

Paradise Lost, jedan od najvećih i najutjecajnijih gothic/doom metal sastava sinoć je četvrti put posjetio Zagreb, ovaj puta u Vintage Industrial Baru. Bend je nastupio u sklopu velike europske turneje kojom promoviraju jako dobro prihvaćen novi album The Plague Within”. Iza sebe imaju impresivnu diskografiju od čak četrnaest albuma, tako da su se na setlisti našle i stvari iz ranijih faza benda.

Lucifer

Lucifer

Kao predgrupa su nastupili Lucifer, četveročlani rock sastav iz Londona i Berlina. Oni su pred ugodno ispunjenim klubom odradili prosječan nastup i zagrijavanje za zvijezde večeri. Zvuk je tijekom njihovog nastupa oscilirao u kvaliteti, što je donekle umanjilo doživljaj. Kako sami kažu, sviraju heavy magic rock, ali vjerojatno nikome u publici nakon njihovog nastupa nije bilo jasno što to zapravo znači. Vokalistica Johanna Sadonis je na trenutke glasnoćom iskakala iz zvučne slike benda, dok na instrumentalni dio ne bi trebalo biti previše zamjerki. Bend se ni po čemu znatno ne ističe, a ciljana publika su vjerojatno okorjeli fanovi dooma. Njihov nastup je trajao četrdeset minuta i uskoro je sve bilo spremno za bend večeri.

Paradise Lost

Paradise Lost

Paradise Lost su koncert započeli točno po najavljenoj satnici uz No Hope In Sight”, prvu stvar sa novog albuma. Bend nakon toliko odsviranih koncerata u karijeri zvuči uigrano i sigurno, što je publika prepoznala već od samog početka i nagrađivala odobravanjem i velikim pljeskom nakon svake pjesme. Zvuk je na prvih par stvari bio donekle nedefiniran i mutan, no sve je relativno brzo došlo na vrhunsku razinu. Drago nam je zbog toga jer vokal, izvanredni Nick Holmes ima doista specifičan stil pjevanja sa dosta finesa i detalja, koji u početku nisu najbolje došli do izražaja.

Uslijedio je niz nešto starijih pjesama, ali je važno napomenuti da se razlika u kvaliteti novog i starog materijala nije osjetila kao što to nerijetko zna biti slučaj. Publika u punom Vintage-u je doista uživala u odličnoj doom atmosferi, sa velikanima žanra koji i nakon 25 godina karijere sviraju u skoro istoj postavi. Naime, tijekom godina su se samo bubnjari izmjenjivali, a trenutno je na toj poziciji izvrsni Adrian Erlandsson, koji je prethodno surađivao sa At The Gates, Cradle of Filth, te The Haunted.

Paradise LostHolmes je u jednom trenutku najavio niz novih pjesama, te onima kojima se album ne sviđa šaljivo poručio da mogu do šanka na pivo. Naknadno se zahvalio, jer je nakon par pjesama klub ostao jednako ispunjen. Komunikacija sa publikom tijekom koncerta je bila izvrsna. Nije bilo pretjeranog komplimentiranja i standardnih, otrcanih fraza koje često imamo priliku čuti. Naglasak je bio na odličnoj glazbi i besprijekornoj svirci, baš kako i treba biti. Nakon sat vremena svirke bend se povlači sa pozornice, nakon čega je uslijedio poziv na bis i pravi vrhunac večeri. Na bisu su odsvirane čak četiri stvari – “Return To The Sun”, “Faith Divides Us – Death Unites Us” i “An Eternity of Lies”, dok je veliko finale uslijedilo sa povratkom u 1997. i album One Second uz pjesmu “Say Just Words”.

Jedinu zamjerku možemo imati na nešto kraći nastup – samo sat i dvadeset minuta, ali generalni dojam je da su Paradise Lost ovim koncertom zasigurno još jednom potvrdili status jednog od najznačajnijih bendova žanra.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Paradise Lost

Setlista:

1. No Hope in Sight
2. Widow
3. Gothic
4. Erased
5. Praise Lamented Shade
6. Victim of the Past
7. Enchantment
8. Flesh from Bone
9. Beneath Broken Earth
10. As I Die
11. Requiem
Bis:
12. Return to the Sun
13. Faith Divides Us – Death Unites Us
14. An Eternity of Lies
15. Say Just Words

Ostavite komentar: