Otkrivanje spomenika Jimiju Hendrixu u Zagrebu

jimi-hendrixSpomenik jednoj od najznačajnijih ličnosti u povijesti rock glazbe, gitarističkom magu Jimiju Hendrixu, bit će svečano otkriven u petak 16. svibnja u 20 sati u dvorištu zagrebačkog Subkulturnog Centra, u Ulici Pavla Hatza.

Udružene snage Ožujskog piva, Rolling Stonea, Radija 101 i Tvornice kulture poklanjaju Zagrebu još jedan čudesan spomenik kao doprinos rastućem “Tematskom parku rock’n’rolla” kako je službeni naziv parka u Hatzovoj. Jimi Hendrix time se pridružuje Joe Strummeru i Johnu Lennonu koji su u rujnu i studenom dobili svoje statue i pri tom pobudili interes mnogih Zagrepčana i gostiju grada. Autor Hendrixovog spomenika je akademski kipar i bubnjar Boris Leiner, čovjek koji je izradio i statuu vođe Beatlesa.

James Marshall Hendrix, poznatiji kao Jimi Hendrix, jedan je od najprepoznatljivijih i najvažnijih ličnosti u povijesti moderne glazbe, gitarist kojeg Rock And Roll Hall Of Fame opisuje kao “možda i najvećeg rock instrumentalista”. Sa samo tri službena studijska albuma i relativno kratkom karijerom naprasno prekinutom 1970. u 27. godini života, Hendrix je uspio redefinirati rock glazbu i postati globalni superstar i najplaćeniji glazbenik svog vremena, vremena kad se glazba stvarala i uživala na potpuno drugačiji način nego danas. Impresivna niska bezvremenskih skladbi poput “Hey Joe”, “Crosstown Traffic”, “Wind Cries Mary”, “Purple Haze”, “Stone Free”, “Manic Depression”, “Foxy Lady”, uz obradu Dylanove “All Along The Watchtower”, i glasovite interpretacije “The Star Spangled Banner” sa Woodstocka ’69. zauvijek su osigurala Hendrixu istaknuto mjesto u kolektivnoj memoriji svih ljubitelja glazbe.

Akcija Ožujskog piva, Rolling Stonea, Radija 101 i Tvornice neće stati na Hendrixovom spomeniku. Već sljedeći tjedan, 23. svibnja svoju statuu će dobiti još jedna rokenrol veličina.

Ostavite komentar: