Objavljene „izgubljene“ pjesme Smithsa

morrissey-i-marr

Bubnjar Si Wolstencroft zvan Funky Si nedavno je iskopao kazetu snimanu 1981. na kojoj su demo snimke benda Freak Party, a činili su ga gitarist Johnny Marr, basist Andy Rourke i već navedeni bubnjar.

Kasnije mijenjaju ime u The Smiths, a nakon pola godine bend napušta Funky Si, a pridružuje se Morrisey i bubnjar Mike Joyce.

Smithsi su u nastajanju imali širok spektar utjecaja i veliku sposobnost stvaralaštva, pa se tako u prvim izdanjima, a odnosi se na pjesmu „Firefly“, osjeti bezgrješna Marrova gitara, ali i izraženi funk i disco štih što aranžman čini okrenutim daleko drugim smjerom od izvornih Smithsa. Wolstencroft je za Manchester Evening News izjavio kako je njihov rani zvuk bio inspiriran ljubavlju i intenzivnim slušanjem Parliament i Funkadelic, dok su Smithsi pjevali o ubojicama Moorsa, a to, kaže, nije za njega.

Funky Si je 24. listopada izdao 500 vinil kopija pjesme „Firefly“ za svoju izdavačku kuću Funky Si Records. Vokalni dio upotpunila je Angie Brown, a instrumentalno je gitarom pridonio Craig Gannon, ‘peti Smith’ – kasnije je sudjelovao u pjesmama „Panic“ i „Ask“ te nastupao s bendom 1986. godine.

Prodavat će se u Rough Trade trgovinama u Londonu i na Amazonu, prije no izađe digitalni primjerak 26. studenog. Druga pjesma na kazeti, „Don’t Push Your Luck“, u planu je za izdavanje kroz sljedećih par mjeseci, a djelić izdane „Firefly“ možete poslušati ispod teksta.

U međuvremenu, Johnny Marr se priprema 3. studenog objaviti svoju autobiografiju “Set The Boy Free”.

Save

Ostavite komentar: