Objavljen “Mother tongue”, novi album Vlatka Stefanovskog

Nakon više od 40 godina uspešne karijere Vlatko Stefanovski, je objavio novi album pod imenom “Mother tongue”.

Par dana motivacije i inspiracije bilo je potrebno najboljem gitaristi na ovim prostorima da snimi devet instrumentalnih dragulja. U skladu sa imenom ovog albuma na  naslovnici se našla slika Vlatkove majke Nade u ulozi Maše iz Tolstojeve drame “Živi leš”. Ova slika datira iz kasnih četrdesetih godina i dodaje posebnu emocionalnu vrednost. Danas jedan od najpoznatijih Makedonaca kao devetnaestogodišnjak osnovao je kultni Leb i sol nakon čega se posvetio aktivnom očuvanju tradicionalne makedonske pesmarice (i ne samo makedonske već i one ostalih zemalja balkanskog poluostrva), kao i saradnji sa svojim vernim gitarističkim partnerom Miroslavom Tadićem.

Odlika pravog umjetnika nije napraviti što vjerniju repliku postojećeg djela već svoju osobnost i virtuoznost upisati u izvedbu, i zato će ovaj album pronaći put do svakog iskrenog ljubitelja Vlatkovog stvaralaštva. Vlatkovi instrumentali nisu hladni i daleki, on svakim tonom koji je odabrao zadržati u njegovoj viziji kultnih instrumentala kao što su „Bistra voda“ i „Uspavanka za Radmilu M.“ ili svima poznatih tradicionala „Jano mori“, „Dimitrijo, sine Mitre“ i „Ogreala mesečina“, prenosi toplinu i emociju koja je bila utkana u te skladbe – izvedba je savršena iako je sve snimljeno iz prvog puta u Vlatkovom studiju „Esoteria“, a to su odlike virtuoza. „Zošto si me majko rodila“ posvećena je Stevi i Esmi Teodosievski koji su kao i Vlatko zadužili makedonsku kulturu. Potvrda toga stigla je u pravo vrijeme jer je najviša državna nagrada Makedonije za životno djelo u kulturi i umjetnosti „11. oktobar“ otišla u njegove ruke.

Slika majke, samo ime albuma, tradicionalne makedonske skladbe, suradnja s Radom Šerbedžijom u vokalno-instrumentalnoj bonus pjesmi „More sokol pie“ znače samo jedno – tri godine nakon posljednjeg albuma „Seir“ pred vama je majstorski uradak ponikao u kreativnom svijetu Vlatka Stefanovskog.

Ostavite komentar: