brkovi

Objavljen album Haustora “Dovitljivi mali čudaci”

Album kultne grupe Haustor “Dovitljivi mali čudaci” sa pet pesama, objavljen je danas.

Osim pesme “Disanje” koja je objavljena kao singl, na albumu se nalaze još i “Hiawatha”, “Ista slika”, “More more” i “Señor” koje su snimljene 1990. godine. Ipak, sve pesme, osim “Disanja”, u nešto drugačijem aranžmanu ili sa izmenjenim tekstom, Rundek je objavio godinama kasnije, na albumima “Apokalipso”, “U širokom svijetu” i “Ruke”.

Pesme iz 1990. urađene su u nešto sporijem ritmu. Osim toga, zanimljivo je primetiti i promenu u Rundekovom glasu kroz pesme “More more”, “Hiawatha”, “Señor”.

Kako je nedavno izjavio sam Rundek, “Dovitljivi mali čudaci” nisu nikad objavljeni jer se ni sastavu nije naročito sviđao materijal, pa “ni sada ne bi gurao ruke u vatru za te pesme”, misleći na njihove aranžmane, jer “Ista slika” i “Señor” predstavljaju deo repertoara na gotovo svakom koncertu Rundek Kargo Trija. Upravo ove dve pesme su i najzanimljivije za publiku, zbog priča koje stoje iza njih, ali i zbog izmenjenog teksta u slučaju kompozicije “Señor”.

“Ista slika” se nalazi na albumu “Ruke”, a u spotu za nju se, pored ekipe tadašnjeg Cargo orkestra pojavljuje i glumac Sergej Trifunović. Ono što je do sada bilo malo poznato jeste da je ta pesma snimljena 1990. godine, pred raspad grupe ali i tadašnje Jugoslavije:

Crvene kapi su pale na bijelo/ Silazi vjetar i odnosi tijelo.
Umorno društvo se srelo i sjelo/ Ruže je donela žena pod velom.
Vesele muhe su sjele na čelo/ Gorak za sjećanje, sladak za jelo.

Više od deceniju kasnije, odnosno 2002. godine, publika je ovu pesmu ispratila uz komentare da je Rundek sjajno opisao ratna zbivanja 90-ih opisujući “vesele muhe” i pevajući o “crvenim kapima koje su pale na bijelo”. Sam autor nije govorio o inspiraciji za tekst, pa nije ni poznato da li je Rundek 1990. pevao o onome što je tada mnogima bilo jasno, ali od čega su sklanjali pogled – o ratu i krvoproliću koje će zahvatiti narode.

Za  pesmu “Señor” se znalo da je napisana za nikad objavljeni album Haustora, o čemu je govorio i Rundek.

“Nešto smo se bili razbili neko veče i ja se ujutru probudim ispod nekog klavira i prstima i krenem po klaviru. Vidim, čoveče, imam temu za koju bi Frenk Sinatra platio pet miliona dolara”, pričao je pre gotovo 10 godina o tome kako je nastao “Señor”.

Kako nije dospela na “Dovitljive male dječake”, Rundek nije dugo čekao da je objavi, pa se ona pojavljuje već na “Apokalipsu”, ali u nešto drugačijem aranžmanu i sa izmenjenim tekstom. U verziji iz 1990. godine Rundek pesmu peva samo uz pratnju klavira, što na “Apokalipsu” nije slučaj. Iako pesma u obe verzije počinje, barem što se tekstualnog dela tiče, na identičan način, ostatak pesme je većim delom izmenjen. Takođe, refren pesme je potpuno izmenjen:

I mada miris gomile nije moj/ Novo vrijeme me mijenja
Opet postajem lijen ja/ Kad vidim suze i znoj.
Tristo godina znam za to/ Nema iznenađenja
Već mi miriše miriše zemlja/ I mnogi ljudi u njoj.

Većina Rundekovih i Haustorovih fanova očekivala je da će posle 27 godina čuti kompletno nove numere kultne grupe. Ipak, i ova osnova Rundekove solo karijere deluje kao jedan od zanimljivijih muzičkih događaja godine.

Inače, povod za objavljivanje ovih pesama jeste obeležavanje dve decenije od objavljivanja albuma “Apokalipso”, a naslovna numera proglašena je za hit godine u Hrvatskoj.

Pesme sa novog albuma se za sada mogu poslušati OVDE.

Ostavite komentar: