Nišville nagrada za životno delo Biseri Veletanlić


Tradicionalna nagrada za životno delo koju Nišville jazz festival dodeljuje zaslužnim domaćim muzičarima, ove godine će biti uručena vokalnoj umetnici Biseri Veletanlić. Bisera će prve večeri festivala, 10. avgusta, takođe po tradiciji – i otvoriti Nišville 2017.

Bisera Veletanlić je, osim toga što je i dalje jedno najvećih imena zabavne muzike na ex-Yu prostorima, sigurno i jedna od najoriginalnijih džez pevačica na Balkanu. Od muzičkih početaka sa sestrom Senkom, preko „inficiranja“ džezom i „kaljenja“ na nastupima u američkim klubovima u Nemačkoj, do prvih singlova i uspeha na festivalima – pa sve do današnjih dana – kada pesme u njemom izvođenju doživljvaju novu mladost – Bisera je uvek bila duboko u džezu. A tu muziku je učila od najboljih: Sare Von, Arete Frenklin, Bili Holidej, Ele Ficdžerald (….), jer kako sama kaže – većina kvalitetnih i revolucionarnih stvari u muzici 20. veka potekla je upravo od crnih vokalista i instrumentalista.

Veoma često je nastupala sa big bendovima i kombo bendovima sastavljenim od najboljih domaćih muzičara na džez festivalima (između ostalih i na prvom Nišvilu 1995. godine), klubovima i TV emisijama. Snimci tih nastupa već decenijama skupljaju prašinu u raznim audio arhivama i čekaju nekog producenta da od svega toga sklopi makar jedan pravi Biserin džez album – koji bi sigurno bio pravi džez biser. Njena sposobnost prilagođavanja različitim muzičkim idiomima možda se najbolje vidi u ne tako davnoj saradnji – u studiju ali i na koncertima sa grupom Darkwood Dub. Bisera se perfektno uklopila u savremeni stil ovog benda, zadržavši pri tom sve elemente po kojima je prepoznatljiva.

Verovatno najveći komplment dobila je od jedne od najvećih džez pevačica i svog idola iz mladosti: Kada je na džem sešnu posle koncerta u Beogradu čula Biseru, legendarna Sara Von joj je rekla: „Šta ćeš ti ovde? Hajde samnom u Ameriku“. Bisera joj se zahvalila na komplimentu i skromno odgovorila da tamo sigurno ima mnogo boljih pevača od nje, na šta joj je Sara, uz karakterističan gromoglasan smeh rekla: “Ali, pobogu, nijedan beli! Beli ljudi u Americi ne umeju da pevaju kao ti”.

Ostavite komentar: