Nikola Vranjković plovnim putem provozao Nišlije


U okviru turneje na kojoj je trenutno Nikola Vranjković sinoć je nastupio sa svojim bendom u niškom klubu Feedback. Potpuni ugođaj za sve ljubitelje mračnog i realističnog umetničkog stvaralaštva trajao je tri sata, a osim kvalitetnog zvuka, sjajnog izvođenja materijala, užitku je doprinela i iskrena emocija koja je publici preneta.

Na početku treba istaći da se kvalitet i mesto koje Nikola ima na sceni vide najviše po tome što je jedan od retkih domaćih muzičara koji kad god dođe, a gotovo svake sezone poseti i Niš, ima pred sobom prostor čiji su kapaciteti popunjeni. Ni ovog puta nije bilo ništa drugačije, Feedback je bio krcat.

U putovanje se krenulo pesmom “Fototapet“, publici veoma bliskoj, jer je spot za ovu pesmu sastavljen od snimaka koje su fanovi slali. Potom je usledila atmosferična “Fotelja“, a sa repertoara nisu izostali ni “Čarobni akord“, “Gusari” i “Dve reči” (ona koju smo do nedavno pogrešno zvali “Sve što mogu reći”). Kao da nije bilo potrebe za uvertirom i zagrevanjem, publika je na svaku pesmu reagovala odlično, uz neizostavne pokušaje da svojim pevanjem njima najbliskijih i emotivnijih delova pesama nadjača samog Vranjkovića.

Nakon “Raskoraka“, Nikola se obratio publici i sledeću stvar najavio rečima “U to ime…”, a zatim su krenuli taktovi “Bunar želja ne postoji“. Na njih se nadovezala i “Sudopera“, koja je zatresla čitav prostor. Eksplozivnost, brzi ritam i žestok zvuk smenjeni su laganim, introspektivnim numerama “Sretenje“, “Nagrada za strah” i “Plovni put“, dok je publika slušala hrapavi glas kako opisuje najskrivenije osećaje koji se kriju u svakom od nas.

Blok pesama nastalih u vreme Block Out-a sačinjen od “Trenje“, “Protiv sebe“, “Najduži je poslednji sat” i “Zadrži svoj dah” dodatno je prijao publici. Ponajviše onima koji se uvek sete neke pesme koja bi se bolje uklopila u set listu, međutim, sinoć nije bilo prostora za tako nešto, jer su tročasovnom vožnjom muzičari nadmašili sva očekivanja. “Majdan“, kao jedna od emotivnijih tek je bila uvertira za “Težak slučaj pakla” i “Nikad” (2000 i kusur godina) – koja je dugo na youtube-u bila najslušanija u live varijanti gde već nakon prvih taktova publika vriscima reaguje, ni Nišlije nisu štedele grla i dlanova, ne samo za vreme ove pesme, već čitavu noć.

Putovanje se nastavilo sa “Andrej“, koju je pratila pesma nešto novijeg datuma nastala u kolaboraciji sa Autogenim treningom “Moraćeš da naučiš da živiš sa tim“, koja je čitavo veče vodila ka vrhuncu. On je usledio za “SDSS” za vreme koje je krenula šutka, te je zbog samog prostora i količine ljudi, a zarad opšte sigurnosti bend malo uspotio ritam na sredini pesme. Konačna stanica koncerta uz koju su se muzičari oprostili od publike bila je “Dan koji nikad nije došao“.

Sinoć je zaista moglo da se vidi obostrano uživanje. Po gotovo letnjem vremenu, dok grad vrvi od ljudi, ljubitelji dela Nikole Vranjkovića opredelili su se za topli i zagušljivi klub, ali i veče kvalitetnog zvuka, veoma dobre muzičke uvežbanosti i estetski doživljaj crnih zidova Feedbacka obogaćen sjajnom komunikacijom sačinjenom od virbacija instrumenata sa jedne strane i laganih pokreta (sa izuzetkom šutke), aplauza, pokušaja pevanja i uz po koj vrisak sa druge strane.

U nastavku turneje Nikola Vranjković će nastupiti 31.marta u Skc Novi Sad “Fabrika” sa specijalnim gostom, bendom Brigand, a potom i  7.aprila u Banjaluci (KSB), 16.aprila u  Šapcu (URM – basta KC), dok će se završiti 23.aprila u Beogradu na SuperNatural festivalu – Ada Huja.

Ostavite komentar: