brkovi

Nikola Vranjković objavio album “Veronautika”

Nikola Vranjković

Prvog novembra zvanično je objavljen album „Veronautika“ Nikole Vranjkovića u
izdanju Multimedia Music-a.

Dan ranije, organizovana je mala promocija, u prijateljskom ambijentu UK Parobrod, u društvu prijatelja, kolega, saradnika i poštovalaca. Iako nigde nije zvanično najavljena, prisustvovalo više od 200 ljudi. U opuštenoj atmosferi, svi prisutni su mogli da premijerno čuju pesme sa “Veronautike”, ali i da saznaju razne bitne stvari o samom snimanju, izboru pesama, tema ali i o budućim planovima.

O albumu su pored Nikole Vranjkovića, par reči imali i njegovi prijatelji, Lazar Divjak, koji je nezvanični hroničar Block Outa i Nikole Vranjkovića, kao i autor teksta koji je odštampan na knjižici koja ide uz disk, Predrag Novković , novinar, promoter i muzičar koji je svirao sa Nikolom i Ivan Lončarević, novinar i muzički promoter.

Generalno mišljenje svih koji su bili  u mogućnosti da čuju “Veronautiku” je, da je to album kakav verovatno nikada nije objavljen na teritoriji ex-YU i da je njegov značaj i poetičnost nešto što će zračiti posebnom svetlošću sledećih decenija.

Momčilo Bajagić Bajaga, koji je takođe bio prisutan na promociji, u jednom trenutku je
podstaknut razgovorom o pesmama, hitovima i generacijskim himnama, zatražio mikrofon i rekao: “Ovo je jedan poseban album, a tih generacijskih himni na njemu ima nekoliko. Ja bih želeo da izdvojim ‘Tajni život suterena’, jer ta pesma ima sve. I hit je i himna je, to moraju svi da čuju. Ta pesma će ostati za sva vremena.”

U tekstu koji je napisao povodom izlaska “Veronautike” Lazar Divjak je izjavio: “Ovaj album će lako naći način da uđe pod kožu mnogima. Jer dira u teme kojima se baviš i zato što to biraš da uradiš, i zato što te je nešto na to priteralo. Jer će na momente delovati previše poznato. Razne se stvari dese za deset godina. Toliko ispadne da je bilo potrebno da svetlost dana ugleda jedna poveća grupa ozbiljno dobrih, dubokih, teških, ali nadasve bolno iskrenih, i ako je već ‘skriveno optimističkih’ pretežak izraz za svariti kada se radi o pesmama Nikole Vranjkovića, onda makar pesama koje podsećaju na to koliko je važno ne odustati od važnih stvari u životu. U tih deset godina desile su se svakako i stvari koje su opredelile smer u kom je album završio, a ne jednom su pod dejstvom tih i takvih događaja i same pesme nastajale. Nešto mora, nešto i nije moralo, ali na kraju mora biti kako jeste. Za deset godina nekih više nema. Neki novi se pojavljuju. Neke čekamo. Iza raznih razočarenja prošvercuje se i nešto sreće, nadanja i snova. I jedan dupli disk.

 

Od 1. novembra album “Veronautika” može se naručiti preko Nikoline zvanične facebook stranice, ili na email adresu blockoutband@yahoo.com. Izdanje ćete pronaći i u svim bolje opremljenim CD Shopovima, kao i u Multimedia Music Store-u, knjižare “Vulkan”, na drugom spratu tržnog centra “Ušće” u Beogradu i u Multimedia Music SHOP NS, Zmaj Jovina ulica, u prostoru knjižara “Vulkan”.

Ostavite komentar: