Nick Cave osudio Watersa i nastupio u Izraelu

Nakon što su članovi pokreta Artists for Palestine UK poslali Nicku Caveu pismo u kojemu ga mole da ne održi koncert u Izraelu sve dok traje apartheid muzičar se i zvanično oglasio po ovom pitanju osudivši pristalice pokreta.

Cave je na predkoncertnoj konferenciji pojasnio zašto je odlučio da nastupi u Izraelu. On je ovom prilikom osudio Rogera Watersa koji prema Caveu nastoji da cenzuriše muzičare. “Odjednom je postalo jako važno suprotstaviti se ovim ljudima koji pokušavaju isključiti muzičare, maltretirati muzičare, cenzurisati muzičare i ućutkati muzičare”, rekao je Cave govoreći o pritiscima sa kojima se suočio od strane pokreta za bojkot, deinvestiranje i sankcije protiv Izraela .

BDS (Boycott, Divestement and Sanctions) pokret započeo je 2005. godine. Cilj mu je potpuni kulturni bojkot Izraela sve dok Palestinci ne dobiju svoje pravo na povratak. Dok su Gorillaz, Elvis Costello, Lana Del Rey i mnogi drugi izvođači otkazali svoje koncerte, još uvijek ima izvođača koji ovaj pokret u potpunosti ignoriraju. Među izvođačima koji podržavaju pokret su Roger Waters, Thurston Moore, Ken Loach, Mike Leigh i Julie Christie.

Cave je održao dva koncerta u Tel Avivu, jer je prvi bio rasprodat.

Ostavite komentar: