brkovi

Neutral Milk Hotel oduševili Zagreb

Neutral_Milk_Hotel

Foto: Arhiva; Na koncertu nije bilo dozvoljeno fotografisanje

Američki indie-rock band Neutral Milk Hotel jučer je napunio veliki pogon zagrebačke Tvornice kulture.

Koncert je počeo nešto pre 22 sata i trajao malo više od sat vremena. Američka četvorka, Jeff Magnum, Scott Spillane, Julian Koster i Jeremy Barnes, koja je počela stvarati i djelovati još davne 1989. godine, je bila ugodno iznenađena s odazivom publike, očito je da nisu očekivali toliko ljudi na svojoj povratničkoj turneji koju su započeli u travnju 2013. godine.

14 godina nisu svirali i isto toliko je prošlo od izdavanja albuma, koji se naziva albumom temeljcem cijelog žanra, indie rocka, The Aeroplane Over The Sea. Zagreb je postao dio povijesti indie rocka kada je band izabrao baš ovaj grad za svoju koncertnu destinaciju na području cijele regije.

Na ulazu u Tvornicu kulture smo dobili uputu da se ne smije pušiti niti se smije fotografirati band, pa čak ni sa mobitelima iako je bilo pokušaja. Pozdravljamo promoviranje zdravog života ali šteta za fotografiranje, bila bi to lijepa uspomena.

Na početku svoje glazbene karijere Neutral Milk Hotel nije bio komercijalno poznat, nažalost se tek nakon raspada banda otkrio potencijal ovih glazbenika te se brojka prodanih primjeraka albuma The Aeroplane Over The Sea popela i do 400,000.

Publiku je oduševila glazbena naobrazba svih članova banda, jer svaki od njih zna svirati barem dva instrumenta. Tako su Zagrepčani imali priliku, osim onih dobro poznatih zvukova gitare, bubnjeva i klavijautra, uživati u zvukovima benđa, trube, trombona, roga, harmonike i muzičke pile. Ako se pitate kako zvuči prolaženje gudala po običnoj pili za drva, najbliže bi bilo zvuku dozivanja duhova ali se mora priznati, lijepo se uklopilo u pjesmu i svakako doprinjelo njihovom posebnom glazbenom stilu.

Zajedničke izvedbe banda su bile prekidane akustičnim solo izvedbama Jeffa Magnuma koje se bile prava prilika da ostatak banda malo predahne. Na obostrano oduševljenje izveli su bis. Zagrebačka publika je dokazala bandu da imaju razloga vratiti se u Hrvatsku i da imaju svoju vjernu publiku koja će ih dočekati raširenih ruku.

Save

Ostavite komentar: