Neodoljiva lakoća digitalnog doba – Hey, where’s the drummer?

Nove tehnologije i različiti softveri doprineli su lakšem oblikovanju i boljoj produkciji celokupnog zvuka bendova. Nije neophodno imati kompletan bend uvek na okupu, nije neophodno ni da svi prisustvuju snimanju materijala. Dovoljno je da postoji dobra hardverska oprema i naravno, odgovarajuća softverska podrška.

U najvećem gradu na Nišavi već godinama unazad nema dovoljno bubnjara i stoga su oni na ceni. Najlakše je pronaći gitaristu i basistu, malo teže je naći nekog ko će da se dernja (ok, peva) ali pronaći bubnjara, e to je već krstaški pohod.

Bubnjevi su potpora benda. Često se kaže da je jedan bend dobar onoliko koliko je dobar njihov bubnjar. Ali dobri bubnjari su danas retkost. Ako i naiđete na nekog, potrudite se da ga zadržite.

Često su bubnjari nadobudni likovi koji su svesni činjenice da mogu da biraju sa kim će da sviraju. Zato sve i ostaje na priči a bendovi posežu za ritam mašinom ili kombinuju zvuk živih bubnjeva sa programiranim zvukom.

Ritam mašine nikada ne promaše beat, ne mora da im se plati i nikada se ne pojave stondirane, nema maltetiranja oko ozvučavanja. One nikada neće ubrzati ili usporiti osim ukoliko ih ne programirate tako. Sve se podešava mišem ili preko tastature. Softver se može naći i besplatno. Među popularnijim su Reason i Rebirth iz paketa Propellerheads softvera.

Ali, ritam mašine ne mogu da improvizuju ili variraju od set liste tako lako. Uostalom, ritam mašine nikada ne mogu izgledati tako cool na bini kao pravi bubnjar. I zvuk programiranog bubnja zvuči nekako tupo, gotovo iritirajuće.

Dobar bubnjar čini dobar bend još boljim dok loš bubnjar čini da bend zvuči kilavo. Bez obzira da li je u pitanju metal, rok, pop, bluz, soul, punk ili šta god, dobri bubnjevi čine da se noga kreće u ritmu, hteli mi to ili ne.

Ljudi najviše informacija primaju putem vizuelnog (čak 80%) tako da na pitanje “gde je bubnjar?” žele da čuju da je zaglavio u “backsage-u” sa nekom ženskom ili sa flašom (ovo će pre basisti da se desi) nego da ga uopšte nema.

Ostavite komentar: