brkovi

Mračni talas Deine Lakaien u Cirihu

arhiva

Samo godinu dana nakon posljednje turneje, darkwave duo Deine Lakaien vratili su se s akustičnom turnejom. Dana 10. lipnja nastupili su u klubu X-Tra u Cirihu. Koncert je započeo u 20.30 sati bez kašnjenja, a održan je u dva dijela. Nažalost, ovoga puta nije bilo predgrupa.

Deine Lakaien dolaze iz Njemačke gdje su pokrenuli svoj projekt davnih 80-tih godina. Otad su napravili velik broj glazbenih izdanja, posljednji od kojih je album Indicator, izdan 2010. godine. Najčešće koriste klavir kao glavni dio svojih nastupa, pa je tako i ovaj nastup bio obavijen zvukom klavira. Pijanist Ernst Horn iznimno je talentiran glazbenik, a upravo to je i pokazao na pozornici u nedjelju. No, ipak nastup ne bi bio isti da nije bilo iznimnog Alexandera Veljanova, inače porijeklom Makedonca, koji je svojim snažnim dubokim glasom rastopio cijelu publiku.

Već s prvih par pjesama napetost u klubu je porasla, no tek sredinom prvog seta osjetili smo pravu snagu ovoga dvojca. Horn je zaprepastio cijeli klub pjesmom The Mirror Men, za vrijeme koje je svirao klavir ne samo na tipkama, nego i koristeći čašu i bubnjarsku palicu na žicama klavira. Nevjerojatno je da jedna osoba može proizvesti tako dobar sklop tonova samo na klaviru. Veljanov glas savršeno se stapao sa instrumentalnim dijelom, a u nekim trenucima činilo se da vokal i piano vode i bitku tonova i žestine. Nakon prve pauze, bend se vratio s pjesmom na francuskom, Vivre, te par poznatijih pjesama koje najčešće izvode uživo. Posljednja pjesma prije prvog bisa bila je Dark Sun s kojoj su zapalili cijeli klub. Ova pjesma smatra se jednom od prosječnih uradaka benda, no na ovoj turneji bila je definitivno najjača pjesma. Započela je polagano, u sličnom tonu kao i prethodna pjesma, no već s prvim refrenom Veljanov je pustio glas te vrisnuo svom snagom. Mikrofon mu gotovo nije ni trebao. Nakon odlaska s pozornice publika je toliko pljeskala da se činilo da nikada neće prestati. Utihnuli su tek 5 minuta nakon sto su se Horn i Veljanov vratili na pozornicu. Odradili su još dva bisa, s nekim od najpoznatijih pjesama, poput Love Me to the End, no onakvu žestinu kao na Dark Sun nisu mogli nadmašiti.

Setlista:

 1. Where You Are
 2. 2nd Sun
 3. Who’ll Save the World
 4. The Game
 5. Follow Me
 6. One Night
 7. A Fish Called Prince
 8. The Mirror Men
 9. Return
 10. Gone
 11. Without Your Words
 12. Fighting the Green
 13. Vivre
 14. Over and Done
 15. Away
 16. Blue Heart
 17. Dark Star

bis1

 1. Bei Nacht

bis2

 1. Wunderbar
 2. Love Me to the End

Ostavite komentar: