brkovi

Mongolska muzika Hanggai-a na Todo Mundo festivalu

hanggai tourČetvrti world music festival Todo Mundo domaćoj publici uz redovne sadržaje donosi i jedno, rok muzici naklonjenim slušaocima, prijatno iznenađenje. Drugog dana festivala, 24. aprila, u beogradskom Domu omladine predstaviće se Hanggai.

Hanggai su bend sastavljen od mongolskih muzičara koji su većinom poreklom iz kineske provincije Unutrašnja Mongolija. Ovi muzičari izvode tradicionalnu mongolsku muziku prožetu savremenim rok zvukom. Posebnost ove muzike predstavlja grleno pevanje prilikom koga izvođač može da ispusti i dva različita tona istovremeno, dok instrumentalnu osnovu čine topšur (tobshuur – dvožična mongolska lauta/bendžo) i morin hur (morin khuur – dvožična mongolska violina tzv. violina sa glavom konja). Uz to ovaj sedmočlani bend koristi gitare, bas i bubanj, a povremeno i obogaćuju zvuk drugim instrumentima (drombulje, guženg i dr.), dok naročitu dinamiku pesmama daje neobično višeglasje. Ne treba naglašavati da pevaju isključivo na mongolskom.

Počeci ovog benda zapravo sežu do trenutka kada je vođa grupe koji svira topšur Ilči (Yiliqi), nekada član pekinškog pank benda T9, opčinjen zvukom više vekova stare hoomei tehnike grlenog pevanja otišao u Unutrašnju Mongoliju da istu nauči. Korišćenje savremenih instrumenata u njihovoj muzici nije ništa neprirodno jer Ilči kao uzore navodi Pink Floyd, Radiohead, Rage Against The Machine, dok su im albume producirali Ken Stringfelou i JB Meijers, koji su sarađivali sa R.E.M, Nil Jangom i Solomon Burkom. Hanggai koji za sobom imaju već tri albuma privukli su pažnju organizatora različitih festivala, pa su tako osim specijalizovanih world music priredbi nastupali na čuvenom Roskilde, Fuji Rock, Sziget, ali i na najvećem evropskom metal festivalu Wacken open air.

Hanggai će vas odvesti na jedno neuobičajeno putovanje u prošlost stepa što lebdeći na njihovim fantastičnim glasovima (pesme Mountain Top (Wuji II) i Xiger Xiger), što galopirajući na zvuku električne gitare (Hong Galou), koja u pojedinim pesmama oponaša njištanje konja. Nemojte se iznenaditi da uhvatite sebe kako cupkate dok ih slušate. Oni će vam omogućiti da odete tamo gde retko noga putnika iz naših krajeva kroči. Inače, sam izraz “Hanggai” je mongolska reč kojom se opisuje idealizovani prirodni predeo širokih pašnjaka, planina, reka, drveća i plavog neba.

Četvrto izdаnje Todo Mundo festivаlа, prvog festivаlа u Beogrаdu posvećenog world music sceni, održava se od 22. do 26. aprila u Domu omladine Beograda.

Ulaznice su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda i preko Eventim mreže. Cene pojedinačnih ulaznica (važe za ceo večernji program): 24.4. 400 dinara, 25.4. 400 dinara, 26.4. 500 dinara. U prodaji je i ograničen broj jedinstvenih kompleta ulaznica za sve koncerte na festivalu, po ceni od 1000 dinara. Ulaz na koncert 21. aprila u Studiju 6 Radio Beograda je besplatan.

PROGRAM:

21. april u 21h – Studio 6 Radio Beograda

  • Orchestrina Adriatica (Italija)

24. april u 20h – Dom omladine Beograda, Amerikana

  • Belo platno (Srbija)
  • Hanggai (Kina)

25. april u 20h – Dom omladine Beograda, Velika sala

  • Tutti World Music Orchestra (Srbija, Norveška, Palestina, Turska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija)
  • AKUD Univerziteta u Beogradu “Branko Krsmanović”: “Opa! Oro s ovoga sveta” (Srbija)

26. april u 20h – Dom omladine Beograda, Velika sala

  • Arhai (Srbija/Velika Britanija)
  • Muzsikas (Mađarska)

Danko Strahinić

Ostavite komentar: