Milutin Jovančić (Block Out): “Rezultat na semaforu se menja na terenu”

mita 01Medijska buka oko personalnih promjena u kultnom sastavu Block Out se (valjda) malo stišala, pa smo pokušali da iskoristimo to, u korist svih koje zanima, a nisu upućeni, šta nas sve očekuje od ove ekipe. Svoje vrijeme nam je ustupio i na pitanja Balkanrocka susretljivo odgovarao frontmen benda Milutin Jovančić ili jednostavno – Mita.  

BR: Kada su se članovi Šarlo akrobate razišli, pročitao sam negdje da je Koja kazao, parafraziram, da se zna ko je kakve pjesme pravio u bendu. Da li se nešto slično desilo i sa Block Outom?

Mita: Ne znam šta se dešavalo unutar Šarla, ali je činjenica da su nakon njihovog razlaza nastali Katarina II, kasnije EKV, i Disciplina kičme, i da su oba benda ostavila dubok trag. Ne nalazim puno sličnosti sa dešavanjima  u Block Outu. Mi, kao što verovatno znaš, spremamo novi album.

BR: Promjena u zvuku i lirici benda je evidentna. Da li to doživljavaš kao povratak originalnom zvuku ili je u samo pitanju zaokret od onoga kako je Block Out većinu postojanja pravio pjesme?

Mita:  A ja bih postavio kontra-pitanje. Postoji li jedna pesma Block Outa kojom možeš da definišeš kompletan opus, pa da na osnovu toga zaključiš da je došlo do promene u zvuku? Ja je ne nalazim. Ili misliš da su pesme kao što su “Protiv sebe” i, na primer, “Godina sirotinjske zabave”, jedno te isto? Zato je praktično nemoguće da pesma ”Reka” stvori kompletnu sliku o novom albumu. Na osnovu tvog pitanja neobavešteni čitalac bi mogao da stekne utisak da ti znaš kako su nastajale naše pesme. Da li će neko naš novi album doživeti kao zaokret, povratak, skok uvis ili u dalj, ja ne mogu da predvidim. Činjenica je da način na koji sada radimo i koji podrazumeva uključivanje svih članova benda u kreativni proces, veoma podseća na to kako smo funkcionisali na prva tri albuma.

mita 03BR: Reakcije onih koji prate vaš rad se mogu pročitati posvuda, a variraju od krajnosti do krajnosti. Kakve su vaše reakcije, da li ste očekivali da će biti onih koji će “odabrati stranu”?

Mita: Naravno, pa mi se poznajemo tolike godine. Možda samo nismo očekivali da će se čitava priča spustiti na taj nivo. Potreba ljudi da se dele na sukobljene strane, koja je u Srba naročito izražena, predstavlja sociološki fenomen za koji je potrebna dublja analiza, širi format od intervjua i stručniji sagovornik od mene.

BR: Mnogi koji su bili prisutni, ali i oni koji su to kasnije pročitali, iznenadili su se gostovanjem Bore Čorbe na vašem prvom koncertu u novoj postavi. Govori li to o nekom novom smjeru kojim će se bend kretati?

Mita: A možeš li tek da zamisliš naše iznenađenje? Ideja da obradimo “Kad ti se na glavu sruči čitav svet”, postoji već dugi niz godina i nije ništa novo. Jedino je novo to što se Bora, kad je čuo demo za ”Reku”, sam ponudio da nam otpeva prateće vokale. Sam je insistirao na tome da izostane prepoznatljivost njegovog vokala i, pravo da ti kažem, da se nije pojavio u “Siouxu”  na koncertu, verovatno niko ne bi ni provalio da prateće vokale peva Bora. Postoji ta nekakva predistorija našeg poznanstva. Balaćev ćale je bio snimatelj za pesmu “Lutka sa naslovne strane”, Miljko je sa sedam godina bio u šali predstavljen kao novi Čorbin bubnjar, više puta je sa njima i nastupao, bar deset godina smo svirali na Vickovom bubnju…

Saradnja sa Borom Đorđevićem na pesmi ”Reka” predstavlja jedno značajno novo iskustvo. Retka je čast i prilika sarađivati sa muzičkim idolom svoje mladosti, a kamoli sa njim još i zapevati.

Ne verujem da će rad na obradi pesme ”Kad ti se na glavu sruči čitav svet” više uticati na smer kojim će se bend kretati od uticaja koji su imale obrade pesama ”Soba”, ”Volkovi ili ”Beograd spava”…

BR: Prisutni kažu da je, tokom tog izvođenja, zvučala kao neka varijanta distorziranog bluza, može li se na osnovu nje nagađati šta nas čeka na narednom izdanju grupe?

Mita: Teško je govoriti i staviti u istu rečenicu “Sioux” i zvuk. Taj klub je praktično tek na početku, ali verujem da će naći način da taj prostor tehnički opreme, kako bi postao pravo mesto za svirku, jer je to ovom gradu veoma potrebno.  Zato, osim jedne zaista divne i tople atmosfere, ništa sa tog nastupa ne bih izdvojio kao nešto što je relevantno. To, kako je zazvučala ta pesma tada, i to uz Borino pojavljivanje, verovatno je daleko od verzije koja će svoj konačan oblik dobiti tek u studiju.

mita 04BR: Album snimate kod Olivera Jovanovića u studiju “O”. Možeš li nam otkriti neke tehničke detalje vezane za izdanje koje nas očekuje?

Mita: Pojavio se zainteresovan izdavač što bi trebalo da ide u prilog našoj želji da nastavimo saradnju sa Oliverom. Što se tiče broja pesama, rano je da o tome pričamo. Ne razmišljamo o eventualnim gostima, što ne znači da ih neće biti. Eto, pojavio se Bora.

BR: Čini se da su nove pjesme nešto “vedrije”. Šta utiče na Mitin način pisanja?

Mita: Ako pričamo o ”Reci”, ona je samo iskrena, jer govori o jednom jako teškom trenutku, posle kojeg smo ipak osetili veliko olakšanje. Možda je to olakšanje protumačeno kao ”vedrina”. Ako pod načinom pisanja podrazumevaš stil, on se svakako zasniva na nekom mom  senzibilitetu  i svemu onome što sam pročitao i proživeo.

BR: Mogu li se uopšte  u uzročno-posljedičnu vezu dovesti tvoji likovni radovi sa muzikom?

Mita: Interakcija između različitih vidova umetnosti kojima se bavim, sigurno postoji, makar na podsvesnom nivou, ali direktne i uzročno-posledične veze između konkretnih dela – nema. Nisam nikad napisao pesmu kao ”nastavak” onoga što sam hteo da izrazim slikom i obrnuto.  Što se tiče muzičkih spotova, naravno da tu postoji veza između muzike i videa.

mita 02BR: Inače si bio zadužen za vizelni identitet sastava, hoćeš li ponovo praviti omot i spotove Block Outa, pored onoga za “Reku”?

Mita: Vrlo verovatno, što ne znači da nemam nameru da u tu priču uključim još neke ljude. Očekuje nas rad na spotu za pesmu ”Novo odelo”, ali ne žurimo sa tim. Postoji krug mladih režisera čiji rad pratim odavno, još iz vremena pre nego što su upisali Akademiju. Volja za saradnjom je obostrana, ali o tom potom…

BR: Jedan motiv koji se izdvaja od ostalih, kada pričamo o vizuelnom, je pas/vuk, koji je postao i logo Block Outa. Ako se držimo onih narodskih, da vuk ne mijenja ćud, a da je pas najbolji čovjekov prijatelj, gdje bi ti smjestio svoju kreaciju?

Mita: Kad pronađem čoveka, lako mu postanem prijatelj. Takva mi ćud.

BR: Možeš li odrediti mjesto Block Outu, nakon 20 godina na sceni i kako gledaš na sve te godine?

Mita: Kad razmišljam o tih 20 godina, emocije su pomešane, ali ne bih da sve ono što je bilo lepo bude uprljano saznanjima i razočarenjima, koja sam doživeo u poslednje vreme. Teško je definisati šta je to mesto na sceni, mi nikada nismo bili deo neke obavezne literature, već lični, svesni  izbor. To ćemo i ostati.

mita 05BR: Stanje na kulturnoj sceni Srbije je, čini se, turbulentnije neko ikada. Možeš li sve poistovjetiti sa nekim ljudima, koji se danas pojavljuju u medijima, u ovom ili onom kontekstu?

Mita: Ne znam na koje ljude misliš. To što mnogi vredni pažnje nisu pod svetlima reflektora i u prvom planu u medijima, ne znači da ne postoje.

BR: Mediji se vrlo često spominju kao jedan od izvora loših vibracija, a muzičari, i umjetnici generalno, naglašavaju da su kultura i umjetnost nepravedno zastupljeni. Postoji li neka pomirljiva, zlatna sredina da se u javnim servisima napravi prostor za sve ili specijalizovani, internet mediji ostaju kao nužna opcija?

Mita: To što su mediji gurnuti u tržišnu utakmicu sa prilično nejasnim pravilima igre, često ima za posledicu to da neki nekomercijalni sadržaji ostaju u senci. Nije to naš izum, svuda u svetu je šund tržišna kategorija, ali je država ta koja određenom kulturnom politikom staje iza nekomercijalnih projekata. Mediji su samo semafor na kome se vidi rezultat, a utakmica se igra na drugim poljima, a to su: porodica, kućno vaspitanje, prosveta… Čak i kad bismo veštački povećali minutažu kulturnih sadržaja u medijima, to suštinski ne bi ništa promenilo. Rezultat na semaforu se menja na terenu.

28 komentara o “Milutin Jovančić (Block Out): “Rezultat na semaforu se menja na terenu”

 • Dalek

  Tako je majstori! Molim vas da obijasnite Miti i Nikoli šta je ko uradio za sve ove godine trajanja njihove saradnje, Vi to i onako bolje znate od njih samih.
  Srpska posla…. sramota me bre od vas!!!

  Reply
 • Stojadin

  Kako se pravda covek.Ne verujem majke mi.Pa sta si ocekivao da ce fanovi da padnu u nesvest sto ti Bora peva pratece i sto zajedno falsirate u Siuksu?

  Reply
 • janvanajk

  Posto je ekipa unutar grupe dugi niz godina imala u planu Boru za saradnju…nadam se da je svima jasno zasto je Nikola isteran iz grupe…da bih mogao da se pravi javasluk…mozda i neku pesmu namenjenu ceci Bora da momcima da snime..ko zna mozda je i reka..namenjena Ceci….TUGA

  Reply
 • SALE

  …da da jos kazu kako su odavno imali u planu da boru zovu da gostuje….pa im je zato i trebalo da izbace Nikolu…evo sad moze sve….

  Reply
 • Direktor

  Mozda bi stvarno najbolje bilo da obrade Srbin je lud Srbin je proklet.Ili od Osvajaca neku ili od Amadeus benda onu pesmu sa milicijom.Sad je sve otvoreno.

  Reply
 • Sokrat

  Sto se pravdas za Boru Djordjevica.Bora je Srbin,Srbenda bre i treba sa njim da svirate uvek.Zivela Srbija.Treba sto se mene tice da otpevate zajedno Srbin je lud,Srbin je proklet to bi leglo fenomenalno na nekom koncertu.Nemoj da se pravdas matori samo napred,za Srbiju.

  Reply
 • Miljanerceg

  Pazi ovog pravili zajedno pesme a na svim omotima koje je on licno pravio pise da je nikola pravio pesme i sad posle sto godina kao nije.Pa sto si onda pisao na omotima da je on pravio pesme ako ste ih vi pravili?Pravicete vi njega od blata ,i njega i njegove pesme a on ako je budala a izgleda da jeste ostavice vam to ime da ga uprljate do kraja.

  Reply
 • Stalker

  Pade mi na pamet kad bi Bebek ili Tifa i pokojni Ipe i ekipa pokusali da izbace Bregovica iz Dugmeta i dali ovakav intervju sta bi se dalje desavalo .Koliko bi trajala ta zajebancija.

  Reply
 • Dusan Nestorovic

  Ovaj covek kao da ne razume u kakvom je bendu pevao dvadeset godina,i koju poruku je prenosio. Bez obzira sto je on tu samo pevao tudje reci bio je svakako najvaznija karika izmedju Vranjkovica i publike.a sad nam objasnjava kako je Bora Corba njihov idol iz mladosti i slicne stvari.Covek koji je pevao Andreja i Tehnologiju i Majdan,Sekiru i Tri Korne penal.Block out ne postoji vise a ovo razvlacenje imena i maltretiranje sopstvene publike sigurno na srecu ne moze vecno da traje

  Reply
 • Henkelkvalitet

  Ne treba ti da pricas o proslim albumima i obradama.Treba da prica onaj koji ih je stvarao.Ti to svakako nisi bio.

  Reply
 • SekulaG

  Mnogo Nikola i Milutina u komentarima iznad…
  Bas podseca na predizbornu kampanju, alternativa (bljak!) vs main stream (bljak!)

  MUZIKA JE ZA SLUSANJE!

  Reply
 • GLEJSIPOSO

  Bitna je muzika i tekst,Nije bitna ni sujeta ni skrivene poruke,sve je to normalno.Ali muzika vam je prosecna a tekst bleda kopija Nikolinih.To je problem i na terenu i na semaforu.

  Reply
 • Vojvoda

  U pravu je Mita da ova situacija nema veze sa Sarlo Akrobatom.U Sarlu su postojala dva podjednako jaka autora u Block Outu samo jedan .Nikola Vranjkovic

  Reply
 • Mirna

  Imamo dve grupe to je tacno ali samo je jedan Block Out.Block Out Nikole Vranjkovica u kojem on peva Tezak slucaj pakla i Dve hiljade i kusur godina a Mita peva Trenje i SDSS. a zajedno pevaju recimo Nedostupna polja i Zadrzi svoj dah..Ostali Block Outovi se ne pikaju.

  Reply
 • Pedja Djakonovic

  Block out je bio Block out i pre dolaska Nikole Vranjkovica, bice i posle, imamo dve grupe, slusajmo ili ne, ne mojmo pljuvati…

  Reply
  • Doskovic Darko

   A koje pjesme je imao na repertoaru Block Out pre Vranjkovica.Kad je to bilo uopste?

   Reply
 • Marinagocina

  Block Out je za mene bio simbol borbe protiv raznih Bora,Galija i Prljavih Kazalista ali ………vremena se izgleda menjaju

  Reply
 • Boba

  “ista dusa u muzici i tekstu” teska i strucna analiza… braaateeee……Bora je Bora i tu nema sta da se doda i oduzme , ako ti se svidja NV ti prati njegov dalji rad a Block Out ce nastaviti svojim putem

  Reply
 • Lukic

  Iz supljeg u prazno.Bora Djordjevic je bog a Nikola Vranjkovic je samo deo jedne faze bla truc i bla bla i tako u krug.Sta reci…Sta doziveh.

  Reply
 • Tsoy

  Nisu pesme Protiv sebe i Godina Sirotinjske zabave jedno te isto ali imaju istu dusu u muzici i tekstu.Dusu koja se zvala Block Out ili Nikola Vranjkovic

  Reply

Ostavite komentar: