Miki Solus u Zagrebu – Miki, sretan put!

Miki Solus; foto: Sarah Agić

Kada se Miki Solus bude jednom spominjao u muzičkim enciklopedijama ovih prostora, nesretnom autoru će biti vrlo teško popuniti onu rubriku Slični izvođači. Koliko god da razmišljam, teško je na ovim prostorima naći nešto slično Mikiju. Okej, repera imamo ovdje u zadnje vrijeme koliko hoćeš, klavijaturista, harmonikaša i zajebanata nam isto ne fali, no ne pada mi na pamet nijedan primjer koji je sve te sastojke iskombinirao na tako šarmantan način i u cjelinu koja u konačnici koherentno funkcionira kao Miki a.k.a. “Talent za pizdarije”.

Neslavno propalo hrvatsko izdanje Rolling Stonea je svojevremeno proglasilo pojavu Mikija Solusa događajem godine. S obzirom na to, čovjek bi očekivao kako će Miki i bend par godina kasnije rutinski puniti veliki pogon Tvornice kulture i slične prostore. Nažalost, posjeta je malo neugodno iznenadila, tako da ni mali pogon Tvornice nije bio do kraja popunjen. Razlog je teško naći, jer em je Miki iskakao iz paštete zadnjih dana koliko je dao intervjua da promovira koncert, em nije bilo drugih velikih događaja u gradu, em nije bilo nikakvih vremenskih nepogoda, em, što je najvažnije – Miki i društvo i dalje zvuče kao svježa roba koju vrijedi čuti, naročito sada kad su malo promiješali karte.

Nebo Roza

Naime, budući da je Andrej Tačigin Tačko za cajonom kao i puno naših sugrađana otišao u Njemačku u potragu za boljim životom, u pomoć je priskočio Karlo Mrkša koji je sjeo za bubanj, dok se Branimir Norac  priključio bendu za saksofonom. S ovom „nadogradnjom“, bend zvuči razigrano, spremno za improvizacije te drže visok tempo kroz cijelo vrijeme koncerta. Prema vlastitim riječima, Miki možda nije napredovao u dužinu, no u širinu svakako je. Odnosno, možda ne puni veliki pogon Tvornice, no albumi i svirka benda uživo su dobili na širini i raznolikosti.

Branimir Norac je pod aliasom Nebo Roza preuzeo i ulogu predgrupe, samo sa svojom gitarom i povremenom pomoći Magde Mas za klarinetom (Magda se kasnije priključila i Mikiju na stageu). Nadglasavajući se sa žamorom u pozadini, odsvirao je otprilike pola sata iz svoje pjesmarice, koja često neodoljivo podsjeća na pokojnog Nicka Drakea. Miki je na teren zakoračio oko 23h, čime nisam bio pretjerano oduševljen s obzirom na radni dan i najavljenu satnicu koja je koncert predviđala za 22:15. No dobro, nije to ništa što dupla doza kofeina ujutro nije mogla riješiti.

Koncert je bio podijeljen u dva poluvremena, a cijela utakmica je (skupa sa samim poluvremenom u kojem je Miki podijelio potpisane nogometne lopte) trajala nešto preko sat vremena. Da nogometni lajmotiv bude potpun, svi članovi benda su bili u nogometnim dresovima, pa je tako Miki pohvalio Franu „Del Piera“ za basom kako je ovaj vikend dao hat-trick u derbiju 3. HNL. Odsvirane su skoro sve nove stvari sa aktulnog LP-a “Muzika o nogometu, jazzu i palačinkama”, s tim da je “Život je palačinka“ ponovljena još jednom na bisu, dok naravno, „Rep na harmonici“ nije prošao bez harmonike. Od dosadašnjih LP-ova, najslabije je bila zastupljena „Muzika sumnjive kvalitete“ – čini mi se samo s „Mrtvom kravom“. Puno pjesama je bilo spojeno bez pauze tako da čine svojevrsni medley te da se prelijevaju jedna u drugu.

Činilo se kao da je Miki u drugoj polovici imao ponešto problema s glasom, no nije se činilo da je ikome od prisutnih pokvarilo raspoloženje. Naravno, Miki i dečki su pozvani i na sudačku nadoknadu, gdje su otprašili „Hipstera“ i „Mrtav je Johnny“ skupa s nekakvom bizarnom improvizacijom na temu mjuzikla „Jalta, Jalta“. I da, Mikijeva baka je došla kako je i najavila.

Miki (a.k.a. Miroslav/Mateo/Milan) je nedavno najavio kako poslije Nove godine odlazi u Hong Kong učiti klince engleski. Premda mu je malo tko povjerovao da nije riječ o još jednoj pizdariji, ton u intervjuima ipak zvuči ozbiljno, odavajući čak i jednu dozu gorčine okolinom u kojoj se nalazi. Miki, sretan put, i želimo da se vratiš s novom hrpom pjesama ispod ruke. Možda „Rep na guzhengu“ bude prva stvar na idućem albumu.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Ostavite komentar: